Zeleninové lasagne

l foto: M&F

recepty_74.jpg

Recept na 4 porcie

Suroviny

  • 2 cibule
  • 4 karotky, cesnak
  • 200 g zeleru
  • 300 g cukiny
  • 1 žltá a 1 červená paprika
  • 600 g brokolice, 500 g šampiňónov
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • soľ
  • mleté korenie
  • 4 polievkové lyžice hladkej múky
  • 125 ml odtučneného mlieka
  • 150 g taveného syra
  • 2 polievkové lyžice posekaných byliniek
  • postrúhaný muškátový oriešok
  • 12 plátkov lasagne
  • 90 g strúhaného syra.

Postup

  1. Cibuľu a zeler posekajte na kocky. Cukinu, papriky a karotku pokrájajte na tenké kolieska, brokolicu rozdeľte na ružičky, šampiňóny rozštvrťte. Karotku varte v zeleninovom vývare cca 3 minúty. Pridajte brokolicu a varte dalšie 3 minúty.
  2. V panvici rozohrejte olej, pridajte pokrájaný cesnak, šampiňóny a zeler a všetko orestujte, potom osoľte, okoreňte a vyberte z panvice. Do oleja pridajte múku, zapražte ju a pridajte studené mlieko a zeleninový vývar. Za stáleho miešania nechajte zovrieť a pomaly varte cca 10 minút. Do omáčky pridajte na menšie kusy pokrájaný tavený syr, bylinky, soľ, mleté korenie a muškátový orech a zohrievajte dovtedy, kým sa syr neroztopí.
  3. Do zapekacej formy striedavo vrstvite lasagnové plátky, zeleninu a omáčku tak, aby na vrchu boli lasagne. Tie posypte strúhaným syrom. Zapekaciu formu vložte do vopred vyhriatej rúry (180º pri elektrickej rúre, 160º pri teplovzdušnej) a pečte cca 35 minút.

1 porcia obsahuje cca: 550 kcal, 35 g bielkovín, 70 g sacharidov, 15 g tuku.