Kakaový koláč

l text: LAURA CREAVALLE  l foto: M&F

recepty_51.jpg

Čokoláda patrí nepochybne k najpopulárnejším potravinám sveta. Možno ju podávať v najrozmanitejších podobách – ako horúci alebo studený nápoj, bonbóny, s cereáliami, v koláčoch, pudingoch, natretú na chlebe. Kulinárna história tejto sladučkej časti nášho jedálneho lístka siaha až tritisíc rokov späť do čias, kedy Aztékovia v Mexiku a centrálnej Amerike kultivovali kakaovník a vylisovali horký extrakt z jeho plodov. Nazvali ho nápojom bohov a čoskoro zistili, že má stimulujúce účinky ako afrodiziakum. Potom ako Španieli dosiahli túto časť sveta, exportovali plody kakaovníka do svojho kráľovstva. Odtiaľ sa kakao rozšírilo do celej Európy. Prvá továreň na výrobu čokolády vznikla v roku 1765 v Massachusetts, Američania aj Európania „chytili mániu“ používať v kuchyni na prípravu jedál čokoládu.

Brownies (čokoládový koláč) patrí k obľúbeným a tradičným maškrtám Američanov. Pozostáva z vajec, cukru, masla a samozrejme, čokolády. Je len pochopiteľné, že takýto kalorický koláč nemôžete zaraďovať do svojho jedálneho lístka každý deň. Preto sme pre vás pripravili jeho nízkokalorickú obmenu.

Suroviny

  • ¾ šálky cukru
  • ½ šálky múky
  • ¼ šálky holandského kakaa
  • ½ čajovej lyžičky sódy na pečenie
  • 2/3 šálky nesladenej jablkovej šťavy
  • 2 zľahka vyšľahané vaječné bielky
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • práškový cukor na posypanie koláča
  • sprej na vystriekanie formy na pečenie.

Postup

Vystriekajte formu na pečenie. Zmiešajte všetky suroviny (okrem práškového cukru, ktorým koláč posypete) a hmotu dobre premiešajte. Vlejte do formy na pečenie a pečte 20–30 minút pri teplote 350 stupňov C. Po upečení nechajte chladnúť na plechu ešte 5 minút. Vyklopte z plechu a nechajte úplne vychladnúť. Potom koláč pokrájajte na 8 porcií a posypte zľahka práškovým cukrom.

Jedna porcia obsahuje: 94,5 kcal, 1,5 g bielkovín, 21 g sacharidov, 0,5 g tuku.