Vajíčka pre kulturistov

l text: ERIN NEWMAN  l foto: JOHNY KELLY

vajicka.jpg

Vajíčka sú najlepším zdrojom proteínov pre kulturistov. Jeden bielok obsahuje 3,7 g bielkovín a iba 17 kalórií. Vaječný žĺtok má vysoký obsah cholesterolu, preto ho ľudia často zatracujú. Na druhej strane však žĺtok dodá telu cenné omega-3-mastné kyseliny vo forme docosahexaenkyseliny, dôležitej mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza aj v ľanovom oleji. Táto kyselina je dôležitá pre správne fungovanie mozgu aj očí, ako i reguláciu hladiny tuku v krvi. Bežná strava nedodáva dostatok omega-3-mastných kyselín, čo môže viesť k poškodeniu kĺbov, strate svalovej hmoty a k mnohým ďalším zdravotným problémom. Jeden žĺtok obsahuje 18 mg docosahexaenkyseliny. Dnes sa už na trhu objavili vajíčka, ktoré sú obohatené omega-3-mastnými kyselinami (120–150 mg v jednom vajíčku). Takto obohatené vajíčka musia byť označené a pochopiteľne sú aj drahšie ako bežné vajcia.

Ďalšou dôležitou súčasťou vaječného žĺtka je lecitín. Lecitín je dôležitý najmä pre štruktúru bunkových membrán a látkovú výmenu. Okrem toho je lecitín dôležitý pre stabilizovanie hladiny tuku a cholesterolu v krvi a chráni zažívací trakt pred poškodením, ktoré môžu spôsobiť lieky proti bolesti.

Každá bunka v ľudskom tele potrebuje lecitín, ale väčšina potravín, s výnimkou vajec, ho neobsahuje dostatok. Vajíčka patria k najlepším zdrojom lecitínu (veľké vajce obsahuje približne 1 g). Dospelí potrebujú denne 6 g lecitínu, športovci pumpujúci železo by ho však mali prijať viac.

Jeden vaječný žĺtok (pri veľkom vajci) obsahuje približne 55 kcal, 2,7 g bielkovín a 4,5 g tuku. V diéte sa odporúča zjesť denne 2 vaječné žĺtky zmiešané so 4–6 bielkami. V objemovke sa počet bielkov zvyšuje.