Večerný hlad

l foto: M&F
Stáva sa vám, že napriek tomu, že sa v priebehu dňa normálne stravujete, máte večer neutíchajúcu chuť na jedlo bohaté na sacharidy?
Možno je to preto, lebo cez deň sa príliš kontrolujete, čo a koľko jete. Ak vás teda večer pochytí intenzívny hlad, potom je načase zmeniť svoj denný jedálny lístok a zamerať sa v ňom viac na sacharidové jedlá.

Ak toto nie je riešenie pre váš problém, potom existujú dve možnosti: buď sa venujte večer nejakej aktivite, aby ste myseľ odpútali od hladu, alebo si pripravte nejaké kaloricky nenáročné jedlo.

Niektorí ľudia dokážu tento večerný hlad „rozchodiť“. Vyberú sa na prechádzku so psom, začnú telefonovať či siahnu po knižke. Nebezpečenstvo tejto metódy spočíva v tom, že spravidla skôr alebo neskôr aj tak siahnu po nejakom – zväčša hocijakom – jedle.

Jednoduchšie riešenie je zjesť menšie, nízkokalorické jedlo. Je to aj rozumnejšie, pretože v opačnom prípade sa vo vás vďaka zníženej hladine cukru v krvi prebudí ešte väčší hlad. Ak však zjete večer jedlo bohaté na sacharidy, hrozí vám zas priberanie.

Aby ste dokázali dostať pod kontrolu večerné útoky hladu, môžete vyskúšať niektorú z možností.

Skúste zjesť niekoľko hodín po večeri dve varené vajíčka. Neobsahujú žiadne sacharidy, sú však bohaté na bielkoviny a tuk. Ďalšou možnosťou je zjesť niekoľko polievkových lyžíc arašidového masla alebo vypiť proteínový nápoj (bezsacharidový). Zabudujte si tieto jedlá do svojho jedálneho lístka a uvidíte, že sa zbavíte večerného hladu.

Ďalšie možnosti:

● netučný syr s paradajkami
● tofu
● malá porcia orechov

Zjedzte dve až štyri hodiny po večeri jednu až dve porcie, z ktorých každá neobsahuje viac ako 200 kcal. Vyhnete sa večernému hladu a zabezpečíte dostatok živín pre svoje svaly. Vaša látková výmena pôjde na plné obrátky a hladina krvného cukru nebude mať žiadne podstatnejšie výkyvy.