PORTÁL SPOLOČNEJ ČESKEJ A SLOVENSKEJ EDÍCIE ČASOPISU TVAROVANIE TELA – KONDIČNÝ TRÉNING – ŠPORTOVÁ VÝŽIVA – SUPLEMENTÁCIA FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLE RSS ikona

top banner bg

VÝŽIVA
Odoslať e-mailomVytlačiť
 

EPA a DHA: na čo je dobrý rybí olej?

|text: ERIK RÉDLI, LISA FREEDMAN

  • zmierňuje zápalové procesy
  • zlepšuje koncentráciu a činnosť nervovej sústavy
  • zabraňuje ukladaniu tuku
  • znižuje riziko ochorení srdca

Počas tréningu dochádza k poškodeniu svalových vláken, vďaka narastú silnejšie a odolnejšie. Poškodenie spúšťa zápalové procesy, na ktoré organizmus reaguje zvýšením prísunom živín. Odpoveď organizmu na zápal je zložitý proces. Významnú úlohu v ňom majú omega-3 mastné kyseliny, ktoré zabraňujú tvorbe zápalových látok a tým urýchľujú regeneráciu svalového tkaniva. Práve tieto mastné kyseliny sú obsiahnuté v rybom oleji. 

Losos Istanbul rybi olej
Morský losos má oveľa vyšší obsah omega-3 ako losos chovaný na farme. 


Rybí olej sa získava z tkanív olejnatých rýb. Najlepšie sú morské ryby (losos, makrela, sleď, ančovičky, sardinky), pretože množstvo omega-3 mastných kyselín závisí od potravy — planktónu, ktorým sa živia. Napríklad strava Inuitov obsahuje veľa EPA (eicosapentaenoic acid) a DHA (docosahexaenoic acid), dvoch omega-3 mastných kyselín. V stredomorských krajinách je však ťažšie dostať sa k čerstvým morským rybám. Telo človeka si niektoré esenciálne omega-3 mastné kyseliny, vrátane EPA a DHA, ich nedokáže samo syntetizovať, musí ich prijímať zo stravy.

Obsah omega-3 mastných kyselín v 100 g:

  • Sardinky: 1,3-2 g
  • Atlantická makrela: 1,1-1,7 g
  • Losos: 1,1-1,9 g
  • Tuniak: 0.2-1,1 g
  • ľanové semienka: 19,55 g
  • vlašské orechy: 1,7 g

Sardinky
Konzerva sardiniek obsahuje okolo 1,3-2 g omega-3.


EPA tvorí prostaglandíny, ktoré znižujú syntézu zápalových látok. Z DHA je tvorená mozgová hmota, pokožka a rohovka. Zlepšuje prenos podmienky pre prenos nervových vzruchov. Boli preukázané pozitívne omega-3 účinky na mentálne funkcie a zmiernenie následkov po poškodení mozgu. Nenasýtené mastné kyseliny tiež tvoria myelín - obal okolo nervového tkaniva. Jeho odumieranie vedie k Alzheimerovej chorobe. Odporúčaná denná dávka je 2-4 g rybieho oleja a 250-500 mg.

Omega 3

Rybí olej a omega-3 mastné kyseliny dostanete aj vo forme suplementov. Vyberte si prípravok, ktorý obsahuje aspoň 700 mg EPA a DHA v jednej dávke.