Skúsený tréner prezradil recept na úspech: Extrémna diéta určite nie je cieľom! Sladké veci nie sú hriech…

Známy tréner trnavského Spartakus Fight Gym Dušan Sliva prezradil, v čom spočíva jeho úspech. Bývalý hádzanár našiel lásku vo fitnes a najmä v koučingu aj vďaka výsledkom s klientami a láske k športu. Sám si je pritom vedomý, že v tomto obore je najpodstatnejšie vzdelávanie sa. Dosiahol na A licenciu ako Fyzio-tréner, je trénerom fitness a kulturistiky prvého aj druhého kvalifikačného stupňa a je rovnako licencovaným poradcom vo výžive človeka a v športovej výžive.

„Už počas prvého kurzu dostalo moje ego poriadnu ranu. Zistil som, že dovtedy som takmer všetko v rámci cvičenia robil zle. Chytilo ma to natoľko, že som si spravil ďalší a ďalší kurz a dostal som sa postupne do štádia, v ktorom som sa mohol venovať klientom a svoju starú prácu (vyhadzovač) som už jednak nemusel robiť a jednak som vďaka klientom na to už nemal ani čas,“ konštatoval sympatický tréner.

Dušan nepripravuje kulturistov na súťaže, venuje sa skôr ľuďom, ktorí chcú niečo spraviť so svojím životným štýlom a najmä zdravotným stavom. „Myslím si, že vrcholová kulturistika nemá zo zdravím veľa spoločného, aj preto som sa vybral inou cestou. Okrem fitnes sa koncentrujem aj na fyzio, v ktorom svoje vedomosti neustále prehlbujem.“

„Je pravda, že niekedy som viac psychológ ako tréner. Snažím sa dať klientom správny impulz do života. Netreba brať veci tak vážne, ale treba mať aj kalorickú gramotnosť, ak ju raz ľudia získajú, vedia v tomto smere správne fungovať na celý život.“

Rovnako ako mnoho odborníkov aj Dušan sa stotožňuje s názorom, že cvičiť nestačí. Dôležité je najmä to, čo robíte mimo fitka. Aj v tomto smere je skôr za to, aby nás to bavilo a aby nám to zároveň aj chutilo a to doslova. „Boli by ste prekvapení, že často ani MMA zápasníci nevedia ako správne pristupovať k strave.“

„U mužov ale častejšie u žien sa stretávam s tým, že sa vysoko podhodnocujú a boja sa jesť, aby náhodou nepribrali. Tým pádom trpí ich bazálny metabolizmus, ktorý telo potrebuje na základnú funkciu! Cieľom nie je nejesť, nemusíte sa dokonca vzdať obľúbených jedál.“

„Prvá vec na čom s klientom pracujeme je, že zmeníme prístup k jedlu. Dva týždne mi posielajú prehľad ich stravovania a následne sa snažím spozorovať, v čom robia chyby a snažím sa ich naučiť stravovať sa podľa seba, zdravo a vyvážene.“

Aký typ stravy preferuje tréner, ktorý sa tejto práci venuje viac ako 16 rokov? „Minimálne 80 percent stravy by malo byť čistej a čo najmenej spracovanej. To znamená, že radšej si kúpim tvrdý syr ako bambino. Inak majú moji klienti prakticky voľnú ruku, extrémna diéta určite nie je cieľom.“

„Vieme, že dlhodobo nie je udržateľná a zvykne narobiť viac problémov ako úžitku. Takže moji klienti si môžu dať aj niečo sladké. Je však dôležité, aby to tvorilo určité percento denného príjmu.“