Vitamín A – jed alebo dôležitá výživová látka?

l foto: BOB GARDNER 

Predávkovanie vitamínom A môže spôsobiť zdravotné poškodenie. Vitamín A (nazývaný aj Retinol) je rozpustný v tukoch. Ak človek prijme viac vitamínu A, ako je schopný jeho organizmus spracovať, ukladá sa v tukovom tkanive. Dávka v hodnote 21 000 I. E. na deň, prijímaná v priebehu niekoľkých mesiacov, môže byť príčinou poškodenia pečene a spôsobiť ďalšie príznaky otravy. Aby ste predišli predávkovaniu vitamínom A, odporúča sa využívať beta karotén. Karotén totiž nie je toxický ani vo vyšších dávkach.

Pri normálnom spôsobe stravovania je predávkovanie vitamínom A prakticky vylúčené. Vynikajúcimi zdrojmi vitamínu A sú mlieko, syry a vnútornosti (napríklad pečeň). Najlepšími zdrojmi sú zelená a žltá zelenina a ovocie, ktoré majú vysoký obsah beta karoténu (napríklad mrkva, pomaranče, špenát a marhule). Čím je farba plodu sýtejšia, tým lepšie.

Mnohé multivitamínové preparáty obsahujú dostatok karoténu. Odporúčaný denný prísun je 5 000 až 10 000 I. E. Tehotné ženy by mali vitamín A užívať len na základe odporúčania lekára.

Nedostatok vitamínu A môže viesť k poruchám zraku a zhoršenému videniu v šere a tme. Dostatočný prísun vitamínu A zabezpečí váš zdravý zrak, pozitívne vplýva aj na kosti, pokožku, zuby a sliznice. Okrem toho je vitamín A dôležitý pre dobre fungujúci imunitný systém, svalovú regeneráciu ako i podporu rastu.