Starajte sa o svoje šľachy

l text: MUDr. ROBERT MARX

* Aké sú rizikové faktory poškodenia šliach v posilovacom tréningu a ako postupovať pri ich poranení?

slachy.jpgAby ste sa mohli zlepšovať v posilovni, potrebujete silné svaly a kosti. Popri nich však nesmieme zabúdať ani na to, čo oba tieto články drží dohromady: šľachy. Pripájajú svaly ku kostiam, umožňujú im prostredníctvom svalovej kontrakcie ohýbať alebo vystierať kĺby. Ak si natrhnete šľachu, svalová sila bude výrazne obmedzená a ak si ju pretrhnete, sval nebude schopný vyvinúť žiadnu silu. Okrem toho sa zmení aj jeho tvar, pretože ho nič neudržiava v normálnej dĺžke. Znalosť mechanizmov, ako k natrhnutiu či úplnému pretrhnutiu šľachy dochádza ako aj zásad prevencie, je prvým krokom k tomu, aby ste mohli bez prerušenia trénovať a zlepšovať sa.

 

Negatívum negatívnych

Svalové ruptúry sú pomerne častým poranením v silových športoch. Najtypickejším mechanizmom úrazu je násilná excentrická (negatívna) kontrakcia, pri ktorej sval vyvíja veľmi veľkú silu schopnú spôsobiť jej pretrhnutie. Sprievodným prejavom je náhla bolesť a spravidla neschopnosť pokračovať v cvičení. V postihnutej oblasti sa veľmi rýchlo objaví opuch.

Diagnóza môže byť relatívne jednoduchá: v niektorých prípadoch – ako napríklad pri pretrhnutí šľachy bicepsu – sa poranenie prejaví viditeľnou deformáciou. Pri iných ruptúrach – napríklad rotátorovej manžety v ramennom kĺbe – treba na stanovenie presnej diagnózy použiť špeciálne vyšetrovacie metódy. Typické je vyšetrenie pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie.

 

Rizikové aktivity

Jestvuje mnoho rizikových faktorov, ktoré predisponujú ruptúru šľachy. Toto poranenie je typické pre jedincov, ktorí popri cvičení s činkami zneužívajú anabolické steroidy, ktoré spôsobujú zoslabenie šliach. Podľa štúdií dochádzalo pri podávaní anabolických steroidov experimentálnym zvieratám (krysám) k zníženiu elasticity šliach ako i k poklesu sily potrebnej na ich pretrhnutie. U ľudí je kombinácia zvýšenej svalovej sily a potenciálneho oslabenia štruktúry šľachy príčinou zvýšeného výskytu šľachových ruptúr. Takéto poranenie však môže športovcov postihnúť aj vtedy, keď nezneužívajú anabolické steroidy.

 

Liečba

Ak utrpíte natrhnutie alebo pretrhnutie šľachy, je potrebná operácia. Najlepšie je, predovšetkým z hľadiska prevencie svalovej atrofie a degenerácie, absolvovať ju v priebehu dvoch týždňov od poranenia. Príliš dlhé čakanie môže spôsobiť ďalšie komplikácie: sval sa môže stiahnuť späť (retrahovať) a bude veľmi komplikované pri operácii natiahnuť ho späť do pôvodnej polohy.

Technika chirurgickej korekcie závisí od poranenej šľachy. Pri operácii niektorých šliach sa používajú kovové časti, známe ako kotviace stehy. Tieto implantáty sa pripevňujú ku kosti pevným stehom. Druhý koniec šľachy sa prišije na zvyšok, ku ktorému sa upína svalové bruško. V prípade poranenia šliach ramenného svalu sa môžu tieto pomocné kotviace prostriedky implantovať pomocou artroskopickej techniky. Takýmto spôsobom je možná fixácia šliach svalov rotátorovej manžety bez veľkých rezov, čo je predpokladom rýchlejšieho zotavovania. V prípade šľachových ruptúr v oblasti kolena, je ideálnou metódou navŕtanie dier cez jabĺčko, ktoré je nielen veľké, ale pozostáva aj z pevného a kvalitného kostného tkaniva.

 

Úplné zotavenie

Kritická je rehabilitácia, ktorá nasleduje po operácii. V závislosti od druhu operovanej šľachy môže byť niekedy potrebná dočasná imobilizácia.

Pod vedením fyzioterapeuta sa začína najprv s pasívnymi pohybmi, pri ktorých sa postupne odstraňuje stuhnutie a obnovujú sa normálne funkcie kĺbu. Šľacha si vyžaduje čas, aby sa zhojila, až potom ju možno vystavovať nárokom každodenného života. Po šiestich týždňoch od operácie by pacient mal byť schopný aktívnych pohybov v kĺbe a o ďalší mesiac môže postupne začať s obnovou tréningu. Spočiatku však treba byť mimoriadne opatrný, takže nemá význam príliš sa ponáhľať.