Zapečené bylinkové vajíčka
l foto: M&F
Recept na 8 porcií
Suroviny
- 8 na tvrdo uvarených vajec
- 1 stredne veľká biela cibuľa
- po 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate, estragonu a čerstvej bazalky posekané na drobno
- 1–2 polievkové lyžice horčice
- 80 g smotany
- soľ
- mleté korenie
- 8 polievkových lyžíc masla
- 1–2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- nepokrájané bylinky na zdobenie.
Postup
Rozpáľte rúru na 200 °C. Vajíčka ošúpte a po dĺžke prekrojte na polovicu. Lyžičkou opatrne vyberte žĺtky, aby sa bielky neporušili. Žĺtky dajte do misky, pridajte ošúpanú a na drobno pokrájanú cibuľu, polovicu pokrájaných byliniek, horčicu, syr, soľ, korenie a všetko spolu dobre premiešajte. Touto zmesou naplňte bielky. Poukladajte ich do zapekacej misy. Maslo v menšej nádobe pomaly rozpustite na slabom plameni a vmiešajte doň druhú polovicu pokrájaných byliniek a citrónovú šťavu. Na každú polovicu vajíčka dajte za lyžičku tejto zmesi. Zapekajte pri 200 °C približne 10 minút. Zapečené vajíčka servírujte teplé a ozdobené čerstvými bylinkami. Môžete k nim podávať čerstvo opečené hrianky alebo celozrnný tmavý chlieb.
1 porcia (bez hrianok či chleba) obsahuje cca: 200 kcal, 8 g bielkovín, 3 g sacharidov, 15 g tuku.