Zapečené bylinkové vajíčka

l foto: M&F

Recept na 8 porcií

Suroviny

  • 8 na tvrdo uvarených vajec
  • 1 stredne veľká biela cibuľa
  • po 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate, estragonu a čerstvej bazalky posekané na drobno
  • 1–2 polievkové lyžice horčice
  • 80 g smotany
  • soľ
  • mleté korenie
  • 8 polievkových lyžíc masla
  • 1–2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • nepokrájané bylinky na zdobenie.

Postup

Rozpáľte rúru na 200 °C. Vajíčka ošúpte a po dĺžke prekrojte na polovicu. Lyžičkou opatrne vyberte žĺtky, aby sa bielky neporušili. Žĺtky dajte do misky, pridajte ošúpanú a na drobno pokrájanú cibuľu, polovicu pokrájaných byliniek, horčicu, syr, soľ, korenie a všetko spolu dobre premiešajte. Touto zmesou naplňte bielky. Poukladajte ich do zapekacej misy. Maslo v menšej nádobe pomaly rozpustite na slabom plameni a vmiešajte doň druhú polovicu pokrájaných byliniek a citrónovú šťavu. Na každú polovicu vajíčka dajte za lyžičku tejto zmesi. Zapekajte pri 200 °C približne 10 minút. Zapečené vajíčka servírujte teplé a ozdobené čerstvými bylinkami. Môžete k nim podávať čerstvo opečené hrianky alebo celozrnný tmavý chlieb.

1 porcia (bez hrianok či chleba) obsahuje cca: 200 kcal, 8 g bielkovín, 3 g sacharidov, 15 g tuku.