Jesenné plody vhodné do fitness jedálnička II.

|text: LORNE OPLER, ERIK RÉDLI

Na jeseň dozrieva veľa plodov, ktoré dodajú vitamíny a zároveň pomáhajú udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Hladinu cukru v krvi reguluje najmä hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za spracovanie energie z potravy. Glykemický index (GI) potravín vyjadruje, že ako veľmi potravina zvýši hladinu inzulínu v krvi – čím viac, tým vyššie číslo na stupnici od 0 po 100.

Potraviny s nízkym GI (nižším ako 55) nespôsobujú prílišné rozkolísanie hladiny inzulínu v krvi. Jedným z jeho nežiadúcich účinkov je aj ukladanie nadbytku energie do podkožného tuku. Po tréningu je zvýšená činnosť inzulínu prijateľnejšia, pretože v tom prípade ukladá energiu do vyčerpaných svalov. Preto sa hovorí, že ideálny čas na sladké z hľadiska využitia energie je bezprostredne po tréningu.

Inzulín spôsobuje návaly únavy, pretože po konzumácií sladkého hladina energie prudko stúpne a vzápätí padá. Potraviny s nižším GI zvýšia hladinu krvného cukru len mierne a energia vydrží cirkulovať v krvi dlhšie.

Zelenina a väčšina druhov ovocia má GI nižší ako 55, preto sa označujú za prijateľné potraviny. Pri konzumácii ovocia však majte na pamäti, že ovocný cukor – fruktóza má v nadmernom množstve negatívne účinky na ukladanie telesného tuku. 

V prvom diely sme sa zamerali na jesennú zeleninu. V druhom prinášame tri druhy jesenného ovocia, ktoré sú populárne aj v našich končinách.

JABLKO

Výživné hodnoty (100 g): GI 20, 52 kcal, 14 g sacharidov, 10 g cukru, 2 g vlákniny.

 

HRUŠKA

Výživné hodnoty (100 g): GI 39, 58 kcal, 15 g sacharidov, 10 g cukru, 3 g vlákniny.

 

SLIVKA

 

Slivky obsahujú vitamín C, 100 g dodá približne 15 percent dennej dávky. Sušené slivky sú dobrý zdroj energie počas vytrvalostných výkonov. Sto gramové balenie obsahuje 64 gramov sacharidov, z čoho polovica sú cukry. To však zvyšuje ich GI, preto ich konzumáciu obmedzte, najmä vo večerných hodinách. Sušené slivky sú aj dobrým zdrojom draslíka, horčíka, vlákniny a podporujú činnosť tráviacej sústavy.

Výživné hodnoty (100 g): GI 39, 46 kcal, 11 g sacharidov, 10 g cukru, 1 g bielkovín, 1 g vlákniny.