Avokádová nátierka

l foto: ROBERT REIFF 

recepty_57.jpg

Avokádo už pred stáročiami používali Aztékovia ako potravinu. Známe bolo aj ako afrodiziakum. Jeho výhodou je, že ho dostanete kúpiť v obchodoch prakticky po celý rok.

O avokáde sa často hovorí ako o zdravej potravine. Prečo je vhodné pre športovcov? Typické avokádo obsahuje približne 290 kcal, 30 g tuku, z ktorých sú len 4 g nasýtených mastných kyselín (zlý tuk) a zvyšok sú nenasýtené mastné kyseliny. Avokádo obsahuje relatívne málo sacharidov (cca 15 g), ale aj bielkovín (3 g).

Existuje mnoho spôsobov prípravy tohto, pre naše zemepisné šírky dosiaľ exotického plodu. Môžete ho konzumovať sólo, používať do šalátových príloh alebo si z neho pripraviť napríklad nátierku.

SUROVINY

  • 2 avokáda
  • 1 malá paradajka pokrájaná na kocky
  • 1/2 cibule pokrájanej na malé kúsky
  • 1 strúčik roztlačeného cesnaku
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • štipka soli

POSTUP

Avokádo ošúpte a odstráňte z neho kôstku. Dužinu roztlačte vidličkou na kašu. Zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Nechajte v chlade 30 minút postáť a natierajte na celozrnný chlieb.