3 druhy orieškov: vlašské, mandle, pistácie

Oriešky obsahujú bielkoviny. minerálne látky a nenasýtené tuky, ktoré majú priaznivé účinky na naše zdravie. Odporúča sa ich jesť namiesto sladkostí, pretože nerozkolíšu hladinu krvného cukru, čo môže zapríčiniť aj nadmerné ukladanie tuku a pokles energie a nálady. Aj tak, celkový obsah tukov je pri každom druhu orechov väčší ako 50 percent, preto si kontrolujte veľkosť porcií.

Vlasske orechy7 kusov vlašských orechov (28 g) má 185 kcal

  • 18 g tukov (1,7 nasýtené; 13,3 poly-nenasýtené; 2,5 g omega-3)
  • 4 g sacharidov
  • 4,3 g bielkovín.
  • 5% dennej dávky železa
  • 11% dennej dávky horčíkaNájdete ich aj v slovenských a českých záhradách.

mandle23 ks mandlí (28 g) má 162 kcal

  • 14 g tuku (1 g nasýtené; 3 g poly-nenasýtené; 8,7 g mono-nenasýtené)
  • 6,1 g sacharidov
  • 6 g bielkovín.
  • 17% dennej dávky vitamínu B2 37% dennej dávky vitamínu E
  • 19% dennej dávky horčíkaMandle pochádzajú z blízkeho východu a Indie. Majú jemnú chuť s používajú sa na výrobu masla a mlieka. Sú aj častou prísadou do dezertov.

Pistachios49 pistácii (28 g) má 161 kcal

  • 13 g tuku (1,6 nasýtené; 3,9 poly-nenasýtené; 6,8 mono-nenasýtené) 
  • 7,8 g sacharidov
  • 6 g bielkovín
  • 16% dennej dávky vitamínu B1
  • 18% dennej dávky vitamínu B6
  • 7% dennej dávky železa
  • 8% dennej dávky horčíkaPistácie rastú na stromoch v strednej Ázii a na Blízkom Východe. Používajú sa okrem iného na výrobu zmrzlín, masla a dezertov.