4 MINÚTY BOLESTI

Použi túto tuk spaľujúcu Tabatu a nakopneš svoj metabolizmus.

KEDY JU CVIČIŤ

Metódu Tabata zaraďte v priebehu alebo na koniec tréningu – ak by ste ju odcvičili na začiatku, riskovali by ste, že vám nezostane dostatok síl pre zvyšok tréningu a ten nebude efektívny. V tomto prípade, pretože horolezec je pohyb s telesnou váhou zameraný na stred tela, môže nasledovať za tréningom na akúkoľvek veľkú svalovú skupinu. Nebojte sa Tabatu zaradiť kdekoľvek sa vám hodí. A taktiež je jedno, či ju pridáte k tréningu s váhami či bez nich.

PREČO JU CVIČIŤ

Tento typ záverečného cviku vyvolá zvýšenie metabolického dopytu, čo vlastne znamená, že spálite viac kalórií a spaľovanie bude pokračovať aj po tréningu. A tiež, krátky odpočinok pomôže vytrénovať svaly aby vydržali dlhodobé úsilie a cvičili aj pri únave.

AKO NA TO

1. Zaujmite základnú pozíciu kľuku na zemi alebo okraji lavičky, s možnosťou položiť chodidlá na šmýkajúce sa podložky.
2. Rýchlo striedavo priťahujte kolená k podpazušiam. Vracajúcu sa nohu úplne natiahnite a vyhnite sa prisúvaniu k lavičke – ak ju používate. Udržujte spevnený trup a vystretý chrbát a snažte sa pocítiť pálenie brušného svalstva.

TRÉNING TABATY

Nastavte si časovač na 4 minúty. Pracujte 20 sekúnd tak ťažko, ako dokážete, potom 10 sekúnd odpočívajte. Opakujte 8 kôl.

 

text: LEE BOYCE, foto: SHUTTERSTOCK