1 potravina/5 spôsobov: Sardinky
Túto super potravinu veľa ľudí prehliada, avšak sardinky sú jednou z najvšestrannejších zdravých potravín vôbec, a navyše aj cenovo dostupných. Stogramová konzerva týchto malých strieborných rybičiek s jemnými kostičkami obsahuje až 23 gramov bielkovín, viac než trojnásobok dennej dávky vitamínu B12 (potrebnej na boj proti depresii a udržujúcej krv a kosti v top forme), množstvo omega-3 mastných kyselín znižujúcich triglyceridy a hladinu cholesterolu, a napomáhajúcim predchádzať srdcovo-cievnym chorobám.
Ak ich nemáte radi priamo z konzervy, existuje množstvo jednoduchých – a veľmi chutných – spôsobov, ako zapracovať tieto aromatické rybičky do svojej stravy.
Sardinky boli jednou z prvých konzervovaných potravín. Už v roku 1795 použil prvýkrát metódu konzervovaných potravín MRE (Meal Ready to Eat – jedlo k okamžitej konzumácii) Napoleon, ako spôsob, ktorým mohol nasýtiť svoje vojská počas dlhých studených zím. |
1. Pridajte ich do šalátu
Použite sardinky izbovej teploty, alebo ich rýchlo opečte na grile či vypražte. Tak či tak, pár sardiniek úplne zmení chuť šalátu. Pridajte ich spolu s paradajkami, uhorkou, feta syrom a olivami do klasického gréckeho šalátu alebo ich zmiešajte s listovým šalátom, opraženou červenou paprikou, olivami, červenou cibuľou a parmezánom do šalátu v španielskom štýle.
2. Dajte ich na pizzu
I keď vyzerajú podobne, sardinky a ančovičky sú zreteľne odlišné druhy rýb. Ančovičky sú menšie, slanšie a s výraznejšou rybacou chuťou. Takže ak ich nemáte v obľube, môžu byť sardinky ideálnou náhradou. Skúste ich pár pridať na doma pripravenú pizzu spolu so skaramelizovanou cibuľkou, rybacou omáčkou a mozzarellou, alebo ich pred pečením pridajte do obľúbenej mrazenej zeleninovej zmesi či syra.
3. Naložte ich na toasty
Skúste opražiť na olivovom oleji niekoľko sardiniek s cesnakom a čerstvými bylinkami, až kým sa neprehrejú. Pridajte trochu citrónovej šťavy a naložte ich na teplé toasty. Podávajte ako rýchle občerstvenie. Druhou možnosťou je rozmixovať sardinky s zelerom, červenou cibuľou, majonézou, kôprom, horčicou a citrónovou šťavou a použiť túto zmes ako náhradu za tuniakový šalát. Sardinky sa tiež hodia k avokádu. Stačí rozmixovať avokádo a sardinky s citrónovou šťavou, čili vločkami, soľou a čiernym korením a natrieť na teplý chlieb.
4. Vmiešajte ich do cestovín
Sardinky a omáčka na cestoviny sú základnými prvkami stredomorskej stravy. Jednoducho vmiešajte pokrájané sardinky do obľúbenej červenej omáčky pred servírovaním špagiet alebo makarónov. Ak chcete intenzívnejšiu chuť, vyskúšajte opražené sardinky, šalotku, cesnak a vločky červenej papriky a zmes naložte na čerstvo uvarené cestoviny spolu s nakrájaným kelom, osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Môžete pridať kapari alebo krutóny pre výdatnosť, resp. výraznejšiu chuť jedla.
5. Naplňte nimi tacos placky
Pre jednoduché rybie tacos opražte v olivovom oleji cesnak s niekoľkými sardinkami až kým nebudú zohriate a zlatisté. Do stredu tortily dajte trochu majonézy, pridajte rybičky, nakrájané reďkovky, zelenú cibuľku a koriander, a pokvapkajte citrónovou šťavou. Ak zatúžite po zmene, vyskúšajte namiesto majonézy salsa omáčku, citrónovú šťavu nahraďte limetkovou a reďkovky s cibuľkou nahraďte nakrájanou kapustou.
text: BRIAN GOOD, foto: GETTY IMAGES, SHUTTERSTOCK