1 potravina/5 spôsobov: Sardinky

Túto super potravinu veľa ľudí prehliada, avšak sardinky sú jednou z najvšestrannejších zdravých potravín vôbec, a navyše aj cenovo dostupných. Stogramová konzerva týchto malých strieborných rybičiek s jemnými kostičkami obsahuje až 23 gramov bielkovín, viac než trojnásobok dennej dávky vitamínu B12 (potrebnej na boj proti depresii a udržujúcej krv a kosti v top forme), množstvo omega-3 mastných kyselín znižujúcich triglyceridy a hladinu cholesterolu, a napomáhajúcim predchádzať srdcovo-cievnym chorobám.

Ak ich nemáte radi priamo z konzervy, existuje množstvo jednoduchých – a veľmi chutných ­– spôsobov, ako zapracovať tieto aromatické rybičky do svojej stravy.

Sardinky boli jednou z prvých konzervovaných potravín. Už v roku 1795 použil prvýkrát metódu konzervovaných potravín MRE (Meal Ready to Eat – jedlo k okamžitej konzumácii) Napoleon, ako spôsob, ktorým mohol nasýtiť svoje vojská počas dlhých studených zím.

 

1. Pridajte ich do šalátu
Použite sardinky izbovej teploty, alebo ich rýchlo opečte na grile či vypražte. Tak či tak, pár sardiniek úplne zmení chuť šalátu. Pridajte ich spolu s paradajkami, uhorkou, feta syrom a olivami do klasického gréckeho šalátu alebo ich zmiešajte s listovým šalátom, opraženou červenou paprikou, olivami, červenou cibuľou a parmezánom do šalátu v španielskom štýle.

2. Dajte ich na pizzu
I keď vyzerajú podobne, sardinky a ančovičky sú zreteľne odlišné druhy rýb. Ančovičky sú menšie, slanšie a s výraznejšou rybacou chuťou. Takže ak ich nemáte v obľube, môžu byť sardinky ideálnou náhradou. Skúste ich pár pridať na doma pripravenú pizzu spolu so skaramelizovanou cibuľkou, rybacou omáčkou a mozzarellou, alebo ich pred pečením pridajte do obľúbenej mrazenej zeleninovej zmesi či syra.

3. Naložte ich na toasty
Skúste opražiť na olivovom oleji niekoľko sardiniek s cesnakom a čerstvými bylinkami, až kým sa neprehrejú. Pridajte trochu citrónovej šťavy a naložte ich na teplé toasty. Podávajte ako rýchle občerstvenie. Druhou možnosťou je rozmixovať sardinky s zelerom, červenou cibuľou, majonézou, kôprom, horčicou a citrónovou šťavou a použiť túto zmes ako náhradu za tuniakový šalát. Sardinky sa tiež hodia k avokádu. Stačí rozmixovať avokádo a sardinky s citrónovou šťavou, čili vločkami, soľou a čiernym korením a natrieť na teplý chlieb.

4. Vmiešajte ich do cestovín
Sardinky a omáčka na cestoviny sú základnými prvkami stredomorskej stravy. Jednoducho vmiešajte pokrájané sardinky do obľúbenej červenej omáčky pred servírovaním špagiet alebo makarónov. Ak chcete intenzívnejšiu chuť, vyskúšajte opražené sardinky, šalotku, cesnak a vločky červenej papriky a zmes naložte na čerstvo uvarené cestoviny spolu s nakrájaným kelom, osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Môžete pridať kapari alebo krutóny pre výdatnosť, resp. výraznejšiu chuť jedla.

5. Naplňte nimi tacos placky
Pre jednoduché rybie tacos opražte v olivovom oleji cesnak s niekoľkými sardinkami až kým nebudú zohriate a zlatisté. Do stredu tortily dajte trochu majonézy, pridajte rybičky, nakrájané reďkovky, zelenú cibuľku a koriander, a pokvapkajte citrónovou šťavou. Ak zatúžite po zmene, vyskúšajte namiesto majonézy salsa omáčku, citrónovú šťavu nahraďte limetkovou a reďkovky s cibuľkou nahraďte nakrájanou kapustou.

text: BRIAN GOOD, foto: GETTY IMAGES, SHUTTERSTOCK