Najlepší proteín

l foto: LINDA BARTLETT

vyziva_45.jpg

Položíte si občas otázku, ktorý proteínový doplnok výživy je najvhodnejší? Odpoveď je jednoduchá: výber toho správneho proteínového prášku závisí od vašich cieľov. Čistý proteínový prášok obsahuje 80 % proteínu (alebo aj viac), zatiaľ čo kokteily obsahujú len 30–50 %. Záleží teda len na vás a vašich zámeroch, čo si vyberiete. Možností je niekoľko.

 

Naberanie svalovej hmoty

Na zabezpečenie dostatočného prísunu bielkovín by ste mali siahnuť po Weight gaineroch so sacharidmi. Na priberanie sa odporúča produkt, ktorý v jednej porcii obsahuje 30 g bielkovín a 70 g sacharidov. Produkty s vyšším obsahom sacharidov sa odporúčajú ľuďom, ktorí majú veľké problémy s naberaním objemov. Je tu však riziko, že popri svalovom objeme narastie aj množstvo tuku. Weight gainery sa odporúča používať len vtedy, ak súčasne absolvujete aj primeranú tréningovú záťaž.

 

Po tréningu

Bezprostredne po tréningu je svalová hmota mimoriadne prístupná účinku doplnkov výživy. Namiešajte si nápoj pozostávajúci zo 40 g bielkovín a 80 g sacharidov na urýchlenie svalového rastu.

 

Diéta

Na spálenie tuku sa odporúčajú produkty s 80% obsahom proteínov (alebo menej). Nápoj s vysokým obsahom proteínov je vynikajúci aj ako posledné „jedlo“ pred spánkom. Nápoj pozostávajúci zo 40 g prášku a 300 ml vody obsahuje 35 g bielkovín a niekoľko gramov sacharidov a tuku (dovedna cca 160 kcal).

 

Individuálny mix

Dobrý nápad je obstarať si dva rôzne proteínové prášky: jeden vysokokoncentrovaný (80%) a jeden menej koncentrovaný (30%). Z nich si môžete vyrobiť svoj vlastný proteínový doplnok výživy, ktorý zodpovedá vašim požiadavkám a potrebám.