Enchiladas so zelenou omáčkou

l text: LISA CARRUTHERS  l foto: DENNIS DONNEHL

Enchiladas so zelenou omáčkou

Na prípravu používam kukuričné tortily. Prečo práve tieto? Po prvé preto, lebo sú pripravené bez tuku a po druhé preto, lebo sú neoddeliteľnou súčasťou tradičnej mexickej kuchyne. Ďalšou výhodou je, že ich dostanete kúpiť vo všetkých hypermarketoch, čo vám prípravu jedla výrazne urýchli.

Pokiaľ ide o mäsovú zložku jedla, tu sa fantázii medze nekladú. Mexičania používajú predovšetkým hovädzinu alebo hydinu, v jednej reštaurácii v Los Angeles som však našla aj tortily plnené krabím mäsom…

Celé jedlo je takmer bez tuku. Tú trošku olivového oleja, ktorú použijete, je len na pomastenie panvice, na ktorej budete opekať niektoré prísady. Ja som recept trošku vylepšila – pridala som doň 125 ml nízkotučnej kyslej smotany. Vynikajúco spojí mäso s kukuricou. Zelená omáčka spestrí celé jedlo a to nielen pokiaľ ide o jej farbu, ale aj pikantnú chuť. Vďaka chillipaprike je pomerne ostré. Ak máte radi menej pálivé jedlá, uberte z chilli a naopak. Množstvo zeleniny a citrónovej šťavy robí z tohoto jedla vitamínovú bombu; každá porcia obsahuje 30 mg vitamínu C a približne 170 mg kalcia.

 

Recept na 5 porcií

Suroviny

  • 10 kukuričných tortíl
  • 0,5 kg paradajok (vyberte menej červené)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená čilipaprika (odkôstkovaná, pokrájaná na malé kúsky)
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky* zelenej papriky (pokrájanej na tenké pásiky)
  • 2 menšie nadrobno nakrájané biele cibule
  • 1/2 šálky čerstvého koriandru pokrájaného na kúsky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky olivového oleja
  • 1 šálka kukurice (konzervovanej alebo mrazenej)
  • 0,5 kg kuracieho mäsa
  • 1/2 šálky kyslej smotany so zníženým obsahom tuku
  • mleté farebné korenie.

* 1 šálka = 250 ml

Postup

  1. Ošúpte paradajky a duste ich podliate vodou cca 10 minút. Zvyšnú vodu nechajte odpariť a paradajky rozmixujte. Pridajte cesnak, chilipapriku, citrónovú šťavu, zelenú papriku, polovicu nakrájanej cibule, koriander, cukor a soľ. Znovu mixujte až kým sa nevytvorí pyré.
  2. Na panvici rozpáľte olivový olej (pozor, aby sa nepripálil) a vhoďte doň zvyšnú cibuľu. Keď nadobudne zlatistú farbu pridajte kukuricu, kuracie mäso pokrájané na pásiky, kyslú smotanu a mleté farebné korenie. Opekajte ešte cca 5 minút.
  3. Tortily (10 kusov) zabalené do alobalu dajte do vopred vyhriatej rúry na 10–15 minút, aby zmäkli.
  4. Zapekací plech potrite olivovým olejom.
  5. Zohriate tortily rozložte. Do stredu každej dajte mäsovú zmes a tortily zrolujte tak, aby sa neroztrhli. Naplnené tortily poukladajte opatrne na zapekací plech a polejte zelenou omáčkou.
  6. Nezakryté zapekajte vo vopred vyhriatej rúre 20 minút alebo dovtedy, kým zelená omáčka nezačne vrieť.
  7. Rozdeľte na 5 porcií (po 2 tortily) a servírujte.
  8. K jedlu podávajte čerstvý zeleninový šalát alebo ovocie. Bueno gusto!

Jedna porcia obsahuje: 292 kcal, 20 g bielkovín, 40 g sacharidov, 8 g tuku, 3 g balastných látok.