Prečo jesť bobuľové ovocie?

Bobuľové ovocie sú superpotraviny, ktoré majú antioxidačné schopnosti nad rámec akéhokoľvek iného ovocia alebo zeleniny.

Ak vo vašom nákupnom zozname chýba bobuľové ovocie, tak prichádzate o obsah najsilnejších antioxidantov, aké môžete dodať do svojej stravy.

Bobuľoviny vás môžu ochrániť od rôznych druhov rakoviny,“ hovorí Jennifer Fitzgibbonová, odborníčka na výživu zo Stony Brook Cancer Center v New Yorku. „Sú bohaté na antioxidanty a vitamíny C a E, ktoré sú nevyhnutné pre dobrý imunitný systém. Tiež sú výborným zdrojom vlákniny a minerálov ako napríklad vápnika, horčíka, kyseliny listovej a draslíka, ktoré vás udržiavajú zdravých a silných.“

Bobuľové ovocie je tiež bohaté na antioxidanty redukujúce cvičením vyvolané poškodenia svalov a zápalové procesy.

A čo viac, nedávne štúdie preukázali, že bobuľové ovocie môže zlepšovať pamäť, zvyšovať hustotu kostí, zabrániť zvýšeniu hladiny cukru v krvi a ochrániť vás pred srdcovými príhodami. Mali by ste však skonzumovať 4 až 5 porcií ovocia za týždeň. K získaniu maximálnych benefitov je potrebné konzumovať širokú škálu tohto ovocia.

1 ČERNICE (po česky OSTRUŽINY)

Černice môžu ochrániť vaše zuby a ďasná pred škodlivými baktériami vo vašich ústach. Boli tiež spojené so zlepšenou rovnováhou.

2 MALINY

Obsahujú fytonutrient rheosmin, resp. malinový ketón, ktorému sa pripisuje schopnosť zvyšovať metabolizmus tukových buniek.

3 JAHODY

Obsahujú špeciálne polyfenoly, o ktorých sa zistilo, že pomáhajú regulovať hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k lepšej kontrole hmotnosti.

 

text: ADAM BIBLE, foto: GETTY IMAGES, Pixabay.com