Maslá pre zdravie a svaly

Dostaňte do svojho potréningového jedla viac bielkovín pridaním niektorého z nasledujúcich masiel.

Použitie orechových masiel pri príprave potréningového občerstvenia alebo šejku je správna voľba, pretože obsahujú množstvo bielkovín a esenciálnych živín, ako sú vitamíny E a B6, kyselina listová, horčík, zinok a draslík.
Vyberte si, ktoré z nasledujúcich masiel spĺňa vaše potreby.

Arašidové maslo
Najpopulárnejšie a cenovo najdostupnejšie orechové maslo sa v obsahu bielkovín vyrovná mandľovému maslu (technicky vzaté, arašidy sú vlastne strukoviny, nie orechy). Navyše obsahuje vitamín E, niacín, kyselinu listovú, magnézium, zinok a železo.
Bielkoviny: 7 gramov v 2 lyžiciach

Maslo z pekanových orechov
Prirodzená chuť pekanových orechov robí maslo sladkým aj bez pridaných aditív, je tiež dobrým zdrojom vlákniny, minerálov a srdcu prospešných fytochemikálií (rastlinných živín), ktoré sú odporúčané ako prevencia srdcových chorôb a rakoviny.
Bielkoviny: 3 gramy v 2 lyžiciach

Mandľové maslo
Mandle sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E, magnézia a mangánu, a tiež zdrojom vlákniny, medi, fosforu a riboflavínu. A pre tých, ktorí vylúčili zo stravy mliečne výrobky je mandľové maslo zo všetkých stromových orechov najlepším zdrojom vápnika. Pripisuje sa mu tiež schopnosť znižovať riziko srdcových chorôb.
Bielkoviny: 7 gramov v 2 lyžiciach

Pistáciové maslo
Aj keď toto maslo budete musieť hľadať v obchodoch so zdravými potravinami, bude táto námaha stáť za to. Pistáciové maslo je nízkokalorické a obsahuje veľa vlákniny (v 30 g sú 3 g vlákniny). Pistácie obsahujú aj antioxidanty ako luteín a zeaxantín, ktoré spôsobujú ich žiarivo zelený odtieň.
Bielkoviny: 6 gramov v 2 lyžiciach

Maslo z vlašských orechov
Vlašské orechy sú topka medzi orechmi, obsahujú antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, napríklad alfa-linolénovú, ktorá znižuje cholesterol a zlepšuje hodnotu tlaku krvi. Neobsahuje toľko bielkovín, ako iné, ale ostatné benefity stoja za to.
Bielkoviny: 4 gramy v 2 lyžiciach

Maslo z kešu orechov
Kešu orechy obsahujú menej tuku a bielkovín než ostatné, ale stále je v nich množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vápnik, železo, horčík, draslík a zinok. Vedci navrhujú konzumovať kešu orechy z toho dôvodu, že upravujú hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, ktorý prispieva ku zdraviu srdca.
Bielkoviny: 5 gramov v 2 lyžiciach

text: NATALIE RIZZO, foto: GETTY IMAGES