Zvýšilo vám kura? Skúste polievku!
|text: TOBY AMIDOR
Kuracie mäso, najmä prsia, je neodmysliteľnou súčasťou jedálnička športovcov. Obsahuje okolo 30 gramov bielkovín a len 3 gramy tuku v sto gramovej porcii. Veľa kulturistov si ich pripravuje cez víkend, aby mali zásoby na niekoľko dní. Po čase im to však prestane chutiť – stále jesť to isté. Čo s tým kurčaťom? Skúste túto polievku s mäsom a zeleninou. Okrem kurčaťa môžete využiť aj morčacie mäso.
INGREDIENCIE
4 porcie
- 1 šálka špenátu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nasekaná na kusy
- 1 stredná mrkva, nasekaná na kusy
- 1 zeler, nasekaný na kusy
- 1 kaleráb alebo konzumná repa, nasekaná
- 1 konzerva šošovice (400 g)
- 180 g kuracích pŕs bez kože
- 6 šálok kuracieho vývaru
- paprika a kajenské korenie na dochutenie
POSTUP
1. Nakrájajte listy špenátu a zrolujte ich.
2. Rozpáľte olej v hrnci na strednú teplotu (180 stupňov). Keď začne vrieť, pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a repu. Smažte, až kým cibuľa nenadobudne sklovitú štruktúru, čo sú asi 4 minúty. Potom pridajte šošovicu, kuracie mäso a korenie. Premiešajte. Zvýšte teplotu a priveďte k varu. Potom teplotu znížte, zakryte hrniec a varte, až kým šošovica nezmäkne.
3. Na koniec vmiešajte do zmesi kajenské korenie a špenát. Podávajte v miskách.
ENERGIA v 1 porcii: 273 kcal, 23 g bielkovín, 5 g tuku, 35 g sacharidov
100 g porcia kuracieho mäsa obsahuje okolo 170 kcal, 26-30 g gramov bielkovín a 3-5 gramov tuku. Dodá 70 percent dennej dávky vitamínu B3 a 30 percent B6.