Výživa športovca. Červené ovocie a jeho význam

Výživa športovca je dlhosiahla téma. Červené ovocie obsahuje vitamíny a antioxidanty, ktoré majú pozitívne účinky v prevencii ochorení srdca, ciev a pomáhajú s odstraňovaním splodín metabolizmu po športovom výkone.

Jahody, čerešne, maliny…

Jahody dodajú v sto gramovej porcii takmer celodennú dávku vitamínu C.

Červené ovocie - čerešne

Čerešne plné antioxidantov

Šupka čerešní obsahuje veľa vlákniny, vitamín C a draslík.

Červené ovocie obsahuje z makroživín sacharidy, ktoré dodajú energiu štiepením na svalový glykogén. Výživa športovca by mala byť bohatá aj na vlákniu.

Vitamíny ale aj vláknina!

Červené ovocie - maliny

Maliny obsahujú vitamín C

Vláknina zvyšuje pocit sýtosti a pomáha udržiavať hladinu cholesterolu v norme. Z mikrožívín má najvýraznejšie zastúpenie vitamín C, najznámejší antioxidant, dôležitý pre imunitu, ale aj pružnosť ciev a tkanív a syntézu ďalších látok. Takisto je účinný v boji s voľnými radikálmi, molekulami, ktoré v tele vznikajú pôsobením stresových faktorov: cigaretový dym, neprirodzené látky v potrave a aj metabolický stres po intenzívnej športovej aktivite. Telo musí dodať veľa energie pracujúcim svalom a pri štiepení molekúl vzniká odpad. Jeho nahromadenie môže spôsobiť poškodenie až zánik buniek. Antioxidanty tomu zabraňujú. Aj preto by výživa športovca mala obsahovať zvýšené množstvo antioxydantov.

Maliny tiež obsahujú vlákninu, ktorá pomáha znižovať hľadinu LDL lipoproteínov, ktoré sú zodpovedné za ukladanie cholesterolu na stenách ciev.

Červené ovocie - ríbezle

Červené ríbezle zblízka, občas trochu kyslé ale vždy veľmi zdravé!

Červené sfarbenie spôsobujú rastlinné pigmenty. Najznámejšie sú antikyaníny. V telách rastlín plnia funkciu chemických prenášačov, fyziologických regulátorov a chránia bunky pred škodcami. Výskum na Univerzite v Oregone potvrdil ich antioxidačné účinky v laboratórnych podmienkach. V tele človeka však majú slabú vstrebateľnosť, preto nie sú uznané za oficiálne zdroje antioxidantov. V strave športovcov však môžu mať synergický efekt s inými antioxidantmi (vitamíny A, C, E) a zvyšovať ich účinok pri ničení reaktívnych foriem kyslíka. Tie vznikajú v tele aj pri intenzívnej športovej aktivite, ako odpadové produkty pri tvorbe energie vo svaloch. Preto ak máte prístup k čerstvým čerešniam, malinám alebo ríbezliam, neváhajte nimi vylepšiť svoj jedálniček.

Červené ríbezle sú dobrý zdroj vitamínu C a majú stopové množstvo draslíka.

Višne sú zdrojom vitamínov A a C.

Zdroje:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-03/osu-sfn030507.php             http://slimflavin.sk/dl/Dokumentumok/flavin7_antocianidiniek_sk.pdf