Strongman Nitrianske Rudno: 1. Tumma

| text: PAVOL GUGA

Slovenskou asociáciou silných mužov. Neoceniteľná podpora hlavného promotéra, pána Kohúta, sa premietla i do názvu súťaže, ktorý znel „Najsilnejší kohút“.

V minulom roku sa v Nitrianskom Rudne z víťazstva radoval Dávid Ďatelinka, ktorý nakoniec získal i štatút profesionála. Z osobných dôvodov sa rozhodol nepokračovať v kariére strongmana a tak ho medzi profesionálmi nahradil ďalší postúpivší z vlaňajška – Marek Kmoško. Tohto roku sa tak o víťazstvo mohol uchádzať ktokoľvek zo štartujúcich.

Dve kolá Slovenského pohára majú dvoch víťazov. V tom úvodnom triumfoval Jaroslav Daňo, kým v druhom Richard Kotian.

V treťom zastavení domácej ligy bolo všetko otvorené a na silákov čakalo šesť netradičných disciplín. Na úvod to bolo nosenie dvoch párov pivných sudov na vzdialenosť 20 metrov. Najlepšie si poradil nováčik na štarte Michal Tomajka.

Nasledovalo nosenie a dvíhanie betónových gúľ. Úloha znela odniesť na vzdialenosť desať metrov najskôr jednu a potom i druhú 100-kilogramovú guľu a napokon dvihnúť 150-kilovú guľu na sud. Pretekárovi nesmela ani jedna zo stokilových gúľ spadnúť na zem. Na to doplatil Peter Rekenei, ktorému sa guľa nešťastne vyšmykla pred cieľom. Prvé miesto si opäť pripísal Tomajka, za ním nasledoval Štefan Tumma, tretie miesto patrilo Richardovi Kotianovi.

 

1005992 411061319003161 1873333879 n

Ako improvizované stupne víťazov poslúžila medailistom 3. kola Slovenského pohára silných mužov pneumatika (zľava): Richard Kotian, Štefan Tumma, Jaroslav Daňo. V popredí organizátor a viceprezident SASIM Milan Gabrhel.

V tretej disciplíne si poniektorí nostalgicky zaspomínali na začiatky siláckych zápolení, kedy bolo dvíhanie pivového suda nad hlavu bežným a vítaným testom sily. Otázkou bolo, či sa niekomu podarí prekonať rekord známeho trenčianskeho siláka Tomáša Kollára, ktorý v limite jednej minúty dostal 63-kilový sud zo zeme nad hlavu 27-krát. Prvé miesto si s 22 platnými opakovaniami zabezpečil Marek Tóth. Druhú priečku si podelili Jaroslav Daňo a Štefan Tumma, ktorí zvládli zhodne po 21 opakovaní. Tretí skončil s 20 zdvihmi Richard Kotian. Kollárov slovenský rekord tak zostal nepokorený…

Ako štvrté nasledovalo ťahanie kamióna. V mierne stúpajúcom teréne sa vytýčenú vzdialenosť nepodarilo zvládnuť nikomu. Najväčšiu časť dráhy prekonal Peter Rekenei pred Jaroslavom Daňom, tretie miesto obsadil Marek Tóth.

Predposlednou disciplínou bolo prevracanie 400-kilovej pneumatiky. Siláci s ňou mali za 60 sekúnd urobiť 6 opakovaní. Tentoraz bol najrýchlejší bol Štefan Tumma, za ním nasledoval Peter Rekenei, tretie miesto patrilo Jarovi Daňovi.

Až do samotného záveru tak nebolo rozhodnuté o víťazovi, ktorého mala určiť až posledná disciplína – držanie motorového člna. Borec sa pomocou popruhov zavesil na digitálny merač a čln držal na napnutom lane a gumenej tyči. Sila napnutia bola prerátaná na kilogramy. Najviac kíl v rukách a silný úchop predviedol Richard Kotian. Za ním skončili postupne Jaroslav Daňo a Marek Tóth.

V záverečnom súčte sa z víťazstva tešil zverenec Mareka Tótha, Štefan Tumma. Počas celého podujatia predvádzal vyrovnané výkony bez zjavnej slabiny, čo napokon rozhodlo o jeho prvenstve. Druhé miesto treťom kole Slovenského pohára obsadil Jaroslav Daňo pred Richardom Kotianom.

Výsledky: 1. Štefan Tumma 37,5 bodu, 2. Jaroslav Daňo 35, 3. Richard Kotian 34, 4. Marek Tóth 32, 5. Peter Rekenei 26, 6. Michal Tomajka 25,5, 7. Peter Supák 19, 8. Roman Kolář 4.