Kohútik s parmezánom

l text: DEVIN ALEXANDER l foto: DENNIS DONNEHL

Kohútik s parmezánom

Existujú dva pohľady na taliansku kuchyňu. Na jednej strane treba pochváliť množstvo zeleniny a darov mora, ktoré v kuchyni Taliani používajú, na druhej strane im však odborníci na diétne stravovanie vyčítajú používanie veľkého množstva oleja takmer do všetkých jedál. Spolu s nami si však môžete uvariť typicky talianske jedlo, lenže pripravené diétne – bez nadmerného množstva oleja.

Recept na 4 porcie

Suroviny

  • 1/4 šálky múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička čierneho mletého korenia
  • 2 vaječné bielky
  • 1 polievková lyžica nízkotučného mlieka
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 polievkové lyžice sušeného oregana
  • štyri 140g porcie pŕs z mladého kohútika (prípadne morky)
  • 85 g nízkotučnej mozzarelly jemno postrúhanej
  • trochu olivového oleja.

(1 šálka = 230 ml)

Postup

  1. Vyhrejte rúru na 170° C.
  2. Pripravte si tri taniere. V prvom zmiešajte soľ, múku a čierne mleté korenie. V druhom rozšľahajte vaječné bielky v mlieku. V treťom zmiešajte strúhanku s oreganom.
  3. Mäso umyte a vysušte papierovým obrúskom. Suché mäso obaľte najprv v múke, potom ho ponorte do bielok zmiešaných s mliekom a nakoniec ho obaľte strúhankovo-oreganovou zmesou.
  4. Na panvicu nalejte minimálne množstvo olivového oleja a poriadne ju rozpáľte (nie však tak, aby sa vám začal prepaľovať olej). Obalené mäso opekajte z jednej strany 2 minúty, potom teplotu znížte a opekajte ešte 3 minúty. Mäso obráťte a rovnakým spôsobom opečte z druhej strany.
  5. Opečené rezne posypte postrúhanou mozzarellou a dajte zapiecť na 3–5 minút do vopred vyhriatej rúry. Podávajte s cestovinami.

1 porcia obsahuje: 316 kcal, 18 g sacharidov, 6 g tuku, 2 g balastných látok.