Vianočný ovocno-orechový koláč

l foto: M&F

recepty_20.jpg

Recept na 15 porcí

Suroviny

  • 1 kyslasté jablko (postrúhané)
  • nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného, umytého citróna
  • 50 g pšeničnej múky
  • 1 štipka medovníkového korenia
  • 1 štipka muškátového korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky škorice
  • 70 g pomletých ovsených vločiek
  • 80 g margarínu
  • 100 g cukru, 30 ml pomarančovej šťavy
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 vajíčka, 25 g medu
  • soľ, 50 g píniových zrniečok
  • 50 g lieskových orieškov (pomletých)
  • 50 g mandlí (ošúpaných a pomletých)
  • tuk na vymastenie formy.

Postup

Zmiešajte postrúhané jablko, postrúhanú citrónovú kôra, múku, koreniny, pomleté ovsené vločky. Pridajte na kúsky nakrájaný margarín a dôkladne ho vmiešajte. Postupne pridávajte všetky ostatné suroviny a vypracujte na hladké cesto. Veľkú pudingovú formu (alebo niekoľko malých) vymastite tukom. Vo veľkom hrnci zohrejte vodu. Formu (alebo niekoľko malých formičiek) vložte do vodného kúpeľa. Pečte pomaly pri nižšej teplote. Dbajte na to, aby forma s cestom bola do 2/3 ponorená vo vode a nádoba s vodou prikrytá.

 

Karamelové hviezdy

Suroviny

  • 60 g cukru
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja

Postup

Cukor roztopte pomaly na miernom ohni v panvičke. Pridajte olej a dobre premiešajte, aby sa roztopený cukor s olejom spojil. Hotový karamel nalejte na papier na pečenie a mastnou formičkou vykrajujte hviezdy.

Upečený koláč nechajte vychladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyklopte a ozdobte karamelovými hviezdami.

Čas prípravy: 30 minút. Čas pečenia: 70–90 minút.

1 porcia koláča obsahuje: 195 kalórií, 4 g bielkovín, 7 g tuku, 29 g uhľohydrátov, 3 g balastných látok