Arnold Classic (IFBB)

l foto: BILL COMSTOCK

TU.

*Videozáznamy finálových súťaží si môžete pozrieť TU.

*Videoklipy z finále si pozrite TU.

FLASH REPORT z Columbusu sa objaví už v najbližšom čísle (4/2011) mesačníka MUSCLE&FITNESS, ktoré bude v predaji od 25. 3. (Predplatitelia v SR a ČR ho dostanú domov ešte o pár dní skôr!) Objednávky na predplatné prijíma redakcia – do SR TU, do ČR ZDE.

l foto: MD – JEFF BINNS

TU.

l foto: IGOR KOPČEK

prejudgingu si členové české výpravy vedli velice úspěšně i v sobotních finálových soutěžích Arnold Amateur v Columbusu. Jak Lukáš Osladil do 90, tak i Tomáš Bureš do 100 kg získali stříbrné medaile! Do 85 kg byl Marek Vomáčka pátý a nad 55 kg Kateřina Kyptová čtvrtá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

l text: SEAN ANDROS l foto: BILL COMSTOCK

Arnold Sports Festival v Columbuse (USA, štát Ohio) už bežia súťaže v desiatkach športových odvetví na plné obrátky. Z odvetví najviac zaujímajúcich našich čitateľov sa vo Veteran´s Memorial Auditorium skončili zápolenia v troch ženských kategóriách. (Pretekárky v kategórii bikini vystúpia na finálové pódium spolu s bodybuildermi v sobotu večer tamojšieho času. Informácie o priamom prenose na webe sa nachádzajú TU.)

FIGURE INTERNATIONAL Svojím spôsobom historická súťaž, pretože sa v nej zišli aj tri víťazky Figure Olympia: Jenn Gates (2008), Nicole Wilkins (2009) a Erin Stern (2010). Od začiatku však bolo jasné, že sa to rozhodne medzi lanskou víťazkou Nicole a šampiónkou z Olympie 2010 Erin. Wilkins nastúpila v Columbuse vo výrazne lepšej forme než vo Vegas a to rozhodlo. teraz má na konte už dve prvenstvá z Figure International (rovnako ako Mary Lado), viac (tri) získala doposiaľ iba Jenny Lynn.

TU.

*Exkluzívny FLASH REPORT z Columbusu vyjde už v najbližšom vydaní (4/2011) printového magazínu MUSCLE&FITNESS, jediného mesačníka (vychádzajúceho 12x do roka) s touto tematikou tak na slovenskom ako i českom časopiseckom trhu.

ZDE.

V „neklasické“ kulturistice mužů proběhlo zatím semifinále. V kategorii do 100 kg svádí Tomáš Bureš (má 20 souperů) lítý boj o prvenství s Rusem Lesukovem. (Jejich duel je ZDE.) Do 90 kg (21 startujících) by neměla Česku ujít další medaile zásluhou Lukáše Osladila.

Do 85 kg (16 borců) by Marek Vomáčka měl být ve finále, Jan Kubík nikoliv. Do finále se u žen nad 55 kg (19) nedostala Jana Stöckelová, její kolegyně Kateřina Kyptová tam ale bude.

Fotogalerie ze semifinále se nachází ZDE.

predsúťažných mítingov. Ešte predtým však nezabudli na tradičné diskusie o šanciach na Arnold Classic 2011.

Rozhlasovú debatu moderoval bývalý dlhoročný profík Dennis James v spolupráci s reportérom Flexu Seanom Androsom a ich hosťom bol Phil Heath, ktorého koncom apríla uvidia fanúšikovia v Bratislave. (Práve Heath je po Jayovi Cutlerovi druhý z užšej svetovej špičky, ktorý tentoraz nebude na pódiu. A tretí z absentujúcich Kai Greene práve dnes ohlásil, že sklamanie z lanskej Olympie chce prvý raz napraviť na májovej súťaži v New Yorku.) Ako tipovali títo experti? Podľa Heatha vyhrá Branch Warren pred Victorom Martinezom, na tretiu priečku dával Dextera Jacksona, na štvrtú Ronnyho Rockela, na piatu Dennisa Wolfa a na šiestu Roellyho Winklaara. Poznamenal však, že prekvapiť môže aj nováčik Essa Obaid. Podľa Jamesa má najväčšie šance Martinez, na druhé tipoval svojho priateľa Wolfa, na tretie Jacksona. Warrenovi sa u neho ušiel až štvrtý flek, Rockelovi piaty a Centopanimu šiesty.

video-tipovačke, v ktorej bol partnerom Jamesa a Androsa šéfredaktor Flexu Allan Donnelly. Ten preferuje medailové trio Martinez-Warren-Jackson, v poradí podľa momentálnej formy. Podotýka, že podľa neho by mal byť jednotkou Martinez, ale len za predpokladu, že bude v stopercentnej forme – čo sa už dávno neprihodilo. Dennis James na videu trochu pozmenil názor a tentoraz varioval preferencie skôr v poradí Warren, Jackson, Martinez, Wolf, Centopani

Šéfredaktor M&F Ľudo Major k tomu poznamenáva, že z hľadiska propagácie bodybuildingu by bol dobrým typom na víťaza nováčik Centopani a určite by si to zaslúžil i Martinez, k časovaniu formy ktorého je však tiež dlhodobo skôr skeptický…Ak sa splnia predpoklady a rozhodcovia opäť upustia od estetických kritérií na úkor „hardcore“ kvalít, reálne by mohol byť najbližšie k prvenstvu Branch Warren (ktorý už bol druhý na Olympii aj na Arnoldovi, kde štyrikrát získal aj titul „most muscular“), v opačnom prípade skôr Dexter Jackson. Dodajme, že na posledných troch súťažiach, Branch Dextera zakaždým zdolal…

Odborný redaktor M&F Boris Bárdoš by to tiež dožičil Centopanimu, ktorý viacerých favoritov už zdolal na Flex Pro, alebo Warrenovi, podotýka však, že Dexter pred dvoma týždňami v Los Angeles ešte nenastúpil vo „vyšpičkovanej forme“…

V nedeľu ráno budeme múdrejší. Kvôli výsledkom a fotografiám navštívte M&F ONLINE opäť!

l foto: ĽUDOVÍT MAJOR

1/2011 časopisu MUSCLE&FITNESS.)

Střípky z přípravy obou krásek nabízí tato dvojice videozáznamů.

LARISSA REIS

NATHALIA MELO

V profesionálním bodybuildingu hrají evropští kulturisté poslední dobou druhé housle a hegemonii Američanů jen málokdy naruší obyvatel „starého“ kontinentu. Nicméně i to se někdy stane…

Zatím naposledy se povedlo Evropanovi vyhrát profesionální závod loni v září, kdy na European Pro 2010 ve Španělsku triumfoval Němec Ronny Rockel. Tenkrát ovšem ve startovním poli nefiguroval jediný Američan (nepočítáme-li Dennise Jamese, majícího dvojí – německé i americké – občanství), takže to na věci zase tolik nemění.

FLEX Pro 2011 sice ještě obsadil čtvrtou příčku, ovšem povede-li se mu nastoupit v sobotu 5. března na pódiu Veterans Memorial konečně dotažený nadoraz, může skončit hodně vysoko…

l foto: BILL COMSTOCK

české výpravy na Arnold Amateur zasáhnou v tentýž den do semifinálových bojů také kulturisté Tomáš Bureš, Marek Vomáčka, Jan Kubík, Kateřina Kyptová a Jana Stöckelová. Pro klasického kulturistu Michala Sittera se soutěžní kolotoč spustí již den předtím (ve čtvrtek 3. března), kdy od 13 hodin startuje v sálu Veterans Memorial klání klasiků. To má, mimochodem, letos na Arnold Sports Festivalu premiéru.

Finále Arnold Amateur se pak koná v sobotu od 10.00 (s předpokládaným koncem v 13.30) v komplexu Gerater Columbus Center.

Arnold Sports Festivalu bude i letos možné sledovat zdarma živě na internetu. Přímý přenos z Columbusu (Ohio, USA) zajišťuje opět americký server bodybuilding.com, sponzorem živého vysílání je společnost Labrada Nutrition. Její majitel, bývalý špičkový profesionální kulturista Lee Labrada (1989 a 1990: 2. na Mr. Olympia, 1993: 2. na Arnold Classic) bude společně s rutinovaným Danem Solomonem (tvůrce rádiového vysílání Pro Bodybuilding Weekly) také komentátorem dění na pódiu.

● Online vysílání ze sálu Veterans Memorial začne v pátek 4. března v 19:00 místního času (u nás + 6 hodin) přenosem finále Ms. International, Fitness International a Figure International.

● Semifinálový přenos Arnold Classic a Bikini International bude k vidění v sobotu 5. března od 12:00 tamního času (u nás tedy v šest večer), finálová část obou soutěží pak od 19 hodin (u nás v neděli v jednu nad ránem).

Přímý přenos bude možné sledovat ZDE.

V sekci určené událostem a tématům kolem Arnolds Sport Festivalu 2011 administrátoři stránek avizují také záznamy ze zmiňovaných soutěží, které by měly být zpřístupněny do několika hodin od skončení dění na pódiu.

 


l foto: Erafotoshop.eu

* 1989: Víťaz premiérového ročníka Rich Gaspari nastúpi na pódium ovenčený bilanciou troch po sebe nasledujúcich druhých miest z Mr. Olympia (1996–1998). Pre muža, ktorý hustotou a separáciou svojej muskulatúry predefinoval dovtedajšie chápanie vaskularity, pôjde vo veku 25 rokov o deviate a zároveň posledné víťazstvo medzi profíkmi.

* 1990: V sobotňajšom finále zvíťazí Shawn Ray, aby o niekoľko dní o titul prišiel z dôvodu pozitívneho dopingového testu. Ako víťaz II. ročníka tak do histórie „Arnoldovej“ súťaže vojde pôvodne druhý v poradí Mike Ashley.

* 1991: Navrátivší Shawn Ray vybojuje presvedčivé a zaslúžené prvenstvo.

* 1992: Nezadržateľný Vince Taylor (v roku 1991 víťaz šiestich profesionálnych súťaží a týždeň predtým prvý na Ironman Pro) si strhujúcou voľnou zostavou na motívy Terminátora prepózuje a pretancuje cestu k prvenstvu.

* 1993: Perfektne pripravený nováčik v radoch profíkov Flex Wheeler vezme prítomným divákom dych a s ním i šek pre víťaza. Hoci jeho súťažná kariéra potrvá ešte ďalších desať rokov, Flex už nikdy nebude tak dobrý, ako počas onej senzačnej noci v Columbuse.

* 1994: Kevin Levrone – vo fazóne náležiacej k tomu najlepšiemu, čo kedy predviedol – ovládne pódium. Súčasne odznie labutia pieseň estetického Holanďana Berryho DeMeya, ktorý skončí pätnásty…

* 1995: Tretie víťazstvo z dovtedy troch profesionálnych štartov zaknihuje domáci Mike Francois. Jeho triumf je o to pozoruhodnejší, že odsunul na druhú priečku Flexa Wheelera. Prvenstvo na Arnold Classic znamená pre Francoisa vrchol jeho súťažnej dráhy, ktorú o tri roky predčasne ukončia vážne zdravotné problémy…

* 1996: Kevin Levrone – po diskutabilnom verdikte rozhodcov – poráža Flexa Wheelera. Šéfredaktor amerických vydaní M&F a FLEX Peter McGough vzápätí vyjadrí presvedčenie, že podľa neho si zaslúžil vyhrať Wheeler, čo ho – ako sám tvrdí – stojí rok trvajúce trenice s Levroneom…

* 1997 a 1998: Obidva ročníky vyústia do vzájomného súboja extrémnej svalovej hmoty v podaní Nassera El Sonbatyho a oku lahodiacich línií prezentovaných Flexom Wheelerom, ktoré napokon v oboch prípadoch slávia úspech.

* 1999: Pri neúčasti Wheelera zvíťazí Sonbaty, ktorý odolá náporu Levronea, Chrisa Cormiera a Jaya Cutlera. Pôjde o posledné Nasserovo víťazstvo.

* 2000: Nie celkom dotiahnutý Flex Wheeler prehral týždeň predtým na Ironmane s Chrisom Cormierom. Do Columbusu sa však Flex dostaví ostrý ako žiletka a sedem dní starý výsledok obráti. Vyčerpanie uplynulých dní spôsobí, že Flex sa počas svojho triumfálneho preslovu zrúti v slzách, čo zlé jazyky okomentujú, že mu predsa len nejaké tie rezervy vody zostali…

* 2001: Víťazom sa stáva v tom čase úradujúci Mr. Olympia Ronnie Coleman vážiaci 111 kg vo forme, ktorá je dnes právom považovaná za jeho životnú. Striebornú priečku spred roka zopakuje Chris Cormier a krôčik od vrcholu zostane aj po nasledujúce štyri roky, kedy bude zakaždým druhý.

* 2002–2004: Po tri roky je výsledková listina na dvoch najvyšších miestach, povedzme, monotematická: prvý Jay Cutler, druhý Chris Cormier…

* 2005–2006: Dexter Jackson získava svoju prvú sošku Arnolda náležiacu víťazovi, Cormier skončí opäť druhý. Nasledujúci rok Jackson prvenstvo úspešne obháji a odsunie na druhú priečku Brancha Warrena.

* 2007: Jacksonova snaha o hattrick sa rozbije o proporčného a estetického Victora Martineza, ktorý zvíťazí. Prekvapenie tohoročnej sezóny, Toney Freeman, zažiari na treťom mieste.

* 2008: Dexter Jackson v životnej forme zvíťazí a odsunie na druhé miesto senzačného Phila Heatha. Skvelá fazóna Jacksona razom pasuje za najvážnejšieho súpera obrovitému Jayovi Cutlerovi v súboji o „olympijský“ trón. A koncom septembra v Orleans Arene v Las Vegas napokon Dávid skutočne poráža Goliáša: víťazom 44. ročníka Mr. Olympia sa stáva Dexter Jackson (107 kg), na Cutlera, ťažšieho o 15 kg, zostane druhé miesto. I to vraj len z milosti rozhodcov…

* 2009: Kombináciou impozantnej svalovej hmoty, perfektnej pripravenosti a strhujúcej pódiovej prezentácie uchváti Kai Greene nielen publikum, ale i rozhodcov, u ktorých dominuje vo všetkých kolách! Druhý skončí favorizovaný Victor Martinez, ktorého umiestnenie sa však u divákov stretne len s vlažnou odozvou. Tí by totiž na jeho mieste radšej videli svojho favorita, masívneho a enormne vaskulárneho Brancha Warrena, ktorému sa ujde tretie miesto a ocenenie pre najsvalnatejšieho pretekára.

* 2010: Finálový večer sa končí triumfom Kaia Greenea. Rodák z newyorského Brooklynu tak obháji prvenstvo spred roka, pričom tentoraz odsunie na druhú priečku Phila Heatha. V prejudgingu Greene síce pripravenosťou za perfektne „dotiahnutým“ Heathom ešte zaostáva, do finále však nastúpi o poznanie tvrdší. Ak k tomu pripočítame jeho dominantné svalové objemy i tradične strhujúcu voľnú zostavu, obhajujúci šampión dokázal v pravý čas vychýliť misky váh na svoju stranu. Miláčik publika, nabitý a hustý Branch Warren obsadí opäť tretiu priečku.

 


Po úvodní části nabízíme také druhý díl videa o přípravě vítěze Flex Pro 2011 Evana Centopaniho na Arnold Classic 2011 (5. 3.).

 


l foto: Erafotoshop.eu

Figure International 2011.

Semifinále druhej najprestížnejšej súťaže profesionálneho figure sa začne na poludnie tamojšieho času (u nás +6 hodín) na veľtržnej výstave Arnold Expo v priestoroch Greater Columbus Convention Center. Finále sa koná v ten istý deň od 19.00 v budove Veterans Memorial. V rámci Arnold Sports Festivalu súťažila Revajová-Lenártová už aj vlani, kedy si v bodyfitness amatérok do 158 cm vybojovala prvé miesto.

„Mojim cieľom je obstáť čo najlepšie,“ povedala pre M&F ONLINE niekdajšia dvojnásobná amatérska majsterka sveta v bodyfitness IFBB (2002, 2009). „Konkrétne umiestnenie si však nedovolím ani len odhadnúť. Na pódiu sa má zísť 14 pretekárok náležiacich zväčša do úzkej profesionálnej špičky. Hneď 11 z nich môže pritom podľa mňa potenciálne pomýšľať na medailové priečky,“ pripustila Natália.

Vysokú úroveň športového zápolenia dobre ilustruje i prítomnosť trojice víťaziek Figure Olympia – Erin Stern (2010), Jenn Gates (2008) a Nicole Wilkins, ktorá bude v Columbuse obhajovať vlaňajšie prvenstvo.

„V príprave som urobila maximum, aby som prispôsobila svoju postavu súčasnému trendu v profesionálnom figure,“ sumarizuje 30-ročná Košičanka uplynulé štyri mesiace. „Hlavný rozdiel oproti amatérskym súťažiam vnímam v tom, že rozhodcovia uprednostňujú typy postáv s relatívne mohutnejším vrchom tela a veľmi štíhlymi nohami. Na MS či ME sa pritom arbitri prikláňajú viac smerom k svalovej vyrovnanosti,“ poznamenáva.

Rozdielnu optiku v hodnotení profesionálok zakúsila Natália vlani v novembri, kedy v IFBB Professional League debutovala dvojicou jesenných súťaží. V USA vtedy štartovala na Kentucky Pro 2010 a Fort Lauderdale Pro 2010, pričom obsadila 16., resp. 12. priečku.

„Ihneď po návrate z Spojených štátov som začala s objemovou prípravou,“ vysvetľuje Natália. „Zameriavala som sa predovšetkým na trup a paže. Robila som na ne menej cvikov, zato však s vysokými váhami – pre 6 až 10 opakovaní.“

Celkom odlišnú stratégiu uplatňovala na dolnú polovicu tela.„Nohy som potrebovala maximálne zoštíhliť – aj za cenu atrofie svalstva,“ zdôrazňuje. „Spočiatku som preto zaraďovala veľa supersetov výpadov a výstupov s množstvom opakovaní. Keď ani to nepomáhalo, koncom minulého roka som prestala stehná precvičovať úplne.“ Jediným spôsobom zaťaženia nôh tak pre ňu zostala aeróbna aktivita – denne 40-minútový beh na páse.

Štíhlemu vzhľadu stehien Natália podriadila aj spôsob stravovania. „Držala som mimoriadne prísnu diétu. Neobmedzovala som sa len v konzumácii sacharidov, ale aj bielkovín. Kým v minulosti som mäsa zjedla, na koľko som mala chuť, tentoraz som to prísne kontrolovala. Na raňajky som mala štyri vaječné bielky, na obed 150 g kuraciny alebo morčaciny so zeleninou, no na večeru to často bola už len samotná zelenina… Proteín som nepila od polovice januára, z doplnkov výživy som užívala len aminokyseliny, BCAA a glutamín,“ predostiera Natália strohý jedálniček, ku ktorému dospela spoločne so svojím dlhoročným trénerom Milanom Čížekom. On a manžel Miro ju budú sprevádzať aj do USA.

Domov sa slovenská minivýprava vráti 7. marca.

 

l foto: JOSEF ADLT

soutěží Professional League IFBB se na Arnold Sports Festivalu v americkém Columbusu (Ohio) pevně udomácnily také závody amatérů. V dnech 3. až 6. března 2011 se zde závodníci amatérské větve IFBB představí již po páté, ke kategoriím kulturistiky mužů a žen, fitness žen, bodyfitness a bikini letos nově přibude také klasická kulturistika. Vzrůstající úroveň klání, jako i možnost získání profesionální licence v případě prvenství v některé z kategorií, činí z Arnold Amateur poněkud prestižní záležitost. Dokládá to i z roka na rok rostoucí počet startujících z celého světa, naše země nevyjímajíc.

Konečně jistě si ještě vzpomenete na triumf Slovensky Natálie Revajové-Lenártové, která v Columbusu vloni zvítězila v kategorii bodyfitness B. Ve finále tenkrát stanula i dvojice českých závodníků: kulturista Lukáš Osladil obsadil čtvrté místo ve váze do 100 kg, Kateřina Kyptová skončila pátá v bodybuildingu žen nad 57 kg.

Všichni tři jmenovaní se na Arnold Sports Festivalu potkají i letos. Natália Revajová-Lenártová, jež v závěru minulého roku absolvovala profesionální debut na Kentucky Pro Figure a Fort Lauderdale Pro Figure, dostala pozvánku do prestižního klání profesionálek na Figure International 2011.

Lukáš Osladil bude zkoušet štěstí v kulturistice do 90 kg. Kromě jiných v ní nastoupí také proti krajanovi Markovi Vomáčkovi, jenž se tak po několika sezónách u „naturálů“ vrací zpět do řad SKFČR. Obdobnou anabázi, ovšem z federace NABBA, má za sebou také Tomáš Bureš (na obr.), jenž své kulturistické mistrovství předvede v kategorii nad 100 kg.

Rovněž Kateřina Kyptová v kulturistice žen nad 55 kg se utká s reprezentační kolegyní, loňskou mistryní světa Janou Stöckelovou.

Po roku se na pódium Arnold Amateur vrací také Jan Kubík (vloni, společně se slovenským kulturistou Marianem Čambalem, kulturistkou Věrou Mikulcovou a účastnicí bikini Janou Paulátovou, nepostoupil do finále), jenž se představí ve váze do 85 kg. Českou výpravu do USA doplňuje úřadující mistr světa v klasické kulturistice do 180 cm Michal Sitter, který ve svých výškových relacích nastoupí v premiéře klání „klasiků“.

Soupeře našich sportovců a kompletní startovní pole v jednotlivých kategoriích přibližuje průběžně aktualizovaný seznam závodníků, nabízíme také časový harmonogram amatérských soutěží. Vzhledem k časovému posunu je potřeba k uvedeným termínům přičíst šest hodin.

První část videa o přípravě vítěze Flex Pro 2011 Evana Centopaniho na Arnold Classic 2011 (5.3.).

l foto: IGOR KOPČEK

Arnolds Sports Festival patří k největším sportovním událostem roku. Co do počtu sportovců a sportovních odvětví předčí i olympijské hry. Původně pouze jednodenní závod v profesionální kulturistice mužů začal psát svou historii v roce 1987. Od té doby se zejména díky popularitě a šikovnosti dvojice hlavních organizátorů Arnolda Schwarzeneggera a Jima Lorimera rozrostl v gigantickou oslavu sportu, jež každoročně přivítá na 17ticíc sportovců v téměř čtyřech desítkách sportů. Neméně impozantní je divácká návštěvnost, jež během tří dnů dosahuje ke dvěma set tisícům. Ne jinak tomu bude i letos v dnech 3. až 6. března, kdy se v americkém Columbusu (Ohio) opět otevřou brány Arnold Sports Fetsivalu.

Zájem příznivců bodybuildingu zřejmě nejvíc přitahují profesionální soutěže IFBB, jejichž seznam se letos rozšířil o kategorii bikini. Nás může těšit, že i naše země budou mít v kláních IFBB Professional League zastoupení a to díky Slovence Natálii Revajové-Lenártové, která byla pozvána do soutěže figure. (Ve fitness nastoupí také Daniela O´Mara, rozená Sviteková, z Bratislavy, ovšem již v barvách Austrálie, kam se provdala a kde dlouhodobě žije.)