Jedinečné orechy

l foto: M&F

Posledné štúdie dávajú do súvislosti konzumáciu orechov a riziko vzniku Alzheimerovej choroby a infarktu. Dve štúdie, ktoré boli zverejnené v Journal of the American Medical Association informujú, že vitamín E a iné antioxidanty v orechoch, zelenej listovej zelenine a ďalších potravinách (nie doplnkoch výživy) môžu znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Dobrým riešením sú najmä mandle, ktoré obsahujú viac alfa-tocopherol vitamínu E, teda tú formu, ktorú telo dokáže absorbovať a využiť lepšie, ako iné potraviny.

Ďalšia štúdia uverejnená v Archives of Internal Medicine zverejňuje výsledky 20-ročných lekárskych pozorovaní 21-tisíc pacientov konzumujúcich orechy. Tí, ktorí konzumovali najmenej dvakrát v týždni 28 g orechov mali o 47 % nižšiu šancu dostať srdcový infarkt a o 30 % menšiu možnosť vzniku srdcových ochorení než tí, ktorí orechy vôbec nekonzumujú.

Hrsť mandlí (čo je približne 28 g) obsahuje 164 kalórií a dodá organizmu vitamín E, draslík, horčík, vápnik, zinok a bielkoviny ako i balastné látky a nenasýtené tuky.

Ak si do svojho jedálneho lístka pravidelne zaradíte orechy bohaté na tuk a kalórie, nezabudnite na to, že na inom mieste musíte tieto kalórie ubrať.