Kuracie cacciatore

l text: LAURA CREAVALLE l foto: ROBERT REIFF

Kuracie cacciatore

Stotožňujem sa so známym: „Domov je tam, kde je srdce.“ Keď som sa však vydala za môjho manžela – pôvodom Taliana – naučila som sa ďalšie: „Kuchyňa je tam, kde sa niečo deje“.

V talianskej rodine je spoločné stolovanie celej rodiny také samozrejmé ako dýchanie a centrum stolovania, a teda aj spoločných stretnutí, je kuchyňa. Bonusom spojenia môjho života s Talianom bolo, že som si „adoptovala“ jeho starú mamu. Nonna (ako sa v Taliansku hovorí starej mame či babičke) sa síce so mnou nechcela podeliť o svoju vlastnoručne písanú kuchársku knihu, ale ukázala mi priamo pri sporáku, ako pripravovať typické talianske jedlá. V čase, ktorý sme mali možnosť stráviť spolu, mi pri varení rozprávala o Taliansku a zasväcovala ma do prípavy jej najobľúbenejších pokrmov.

Nonna mi povedala, že talianska kuchyňa sa mení od regiónu k regiónu. V niektorých provinciách je populárne červené mäso, inde kraľuje hydina. V jednom regióne považujú za najlepší zdroj sacharidov ryžu, v inom cestoviny.

Cacciatore je poľovnícke jedlo. Vzniklo v čase, keď si Taliani získavali mäso do domácností poľovačkou a domov svojej manželke najčastejšie priniesli zajaca. K zajačinke pridali cesnak, korenie, paradajky, cibuľu a čerstvú zeleninu zo záhradky. Typickú arómu tomuto jedlu dodávali okrem cesnaku a cibule, oregano a korenie. Prvé z týchto dvoch prísad sa nachádzajú v mnohých talianskych jedlách a sú veľmi prospešné zdraviu. Cibuľa obsahuje quercetin, ktorý je silným antioxidantom a cesnak obsahujúci allicin pôsobí proti rôznym formám srdcových ochorení.

 

Recept na 6 porcií

Suroviny

  • ¼ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • 1 kg kuracích pŕs
  • 1 šálka očistených a pokrájaných šampiňónov
  • ½ šálky pokrájanej cibule
  • 2 strúčky cesnaku posekaného na drobno
  • ¾ šálky suchého červeného vína
  • ½ čajovej lyžičky oregana (ideálne je čerstvé)
  • ¼ čajovej lyžičky mletého červeného korenia
  • 450g ošúpaných a pokrájaných paradajok
  • 400 g špagiet
  • čerstvé oregano
  • olivový olej

Príprava

Kuracie prsia rozdelené na šesť porcií posoľte a okoreňte čiernym korením. Panvicu zľahka vymastite olivovým olejom a kuracie prsia opečte z oboch strán. Odložte mäso nabok a do panvice dajte cibuľku, cesnak a šampiňóny. Podlejte vínom a pridajte oregano, mleté červené korenie a paradajky. Varte približne 10 minút. Pridajte kuracie prsia a varte ďalších 10 minút. Medzitým si uvarte v slanej vode špagety al dente – čiže musia byť tvrdé, čo však neznamená nedovarené (najvhodnejšie sú talianske cestoviny z tvrdej pšenice). Uvarené a scedené špagety (nikdy neoplachujte vodou!) naložte na tanier a na ne nalejte omáčku s kuracími prsami. Ozdobte čerstvým oreganom.

Jedna porcia obsahuje: 320 kalórií, 25 g bielkovín, 46 g sacharidov, 4 g tuku.