Kedy robiť aerobné cvičenia?

l text: GREG MERITT l foto: ROBERT REIFF

poradna_4.jpg

* Som kondičný športovec, chodím do posilovne a doplnkovo sa venujem rôznym aeróbnym aktivitám, hlavne kvôli zníženiu telového tuku. Kedy by som mal robiť aeróbne cvičenia?

 

Pre spaľovanie tuku je najlepšie vykonávať aeróbne či kardiovaskulárne aktivity ráno nalačno. V stave „po spánku“ a „pred jedlom“ sú vaše zásoby glykogénu nízke, takže vaše telo rýchlejšie siahne po tuku ako alternatívnom zdroji energie. Na druhej strane aeróbna činnosť ráno nalačno nie je vždy praktická alebo možná, takže mnohí sa venujú behu, bicyklovaniu, plávaniu či aerobiku oddelene od hlavného posilňovacieho tréningu – v druhej fáze, ktorá býva často spojená s posilňovaním menších svalových skupín ako ramien či brucha.

Toto je ideálny postup u tých, ktorí chodia do práce či do školy. Ak však máte k dispozícii časovo iba jednu tréningovú jednotku, najskôr absolvujte posilňovanie, pretože aeróbna aktivita vzhľadom na jej vytrvalostný charakter vás môže „okradnúť“ o silu i vytrvalosť potrebné pri silových cvičeniach.

V dňoch, keď trénujete stehná, je najlepšie vyhnúť sa aeróbnym cvičeniam. Náročná aeróbna činnosť ako prídavok k drepom či leg-pressom môže veľmi ľahko viesť k pretrénovaniu. Ak v takýchto dňoch musíte absolvovať nejakú aeróbnu aktivitu, obmedzte sa na jej menej náročnú formu, resp. na chôdzu. Dajte svojim stehnám šancu na zotavenie a svalový rast.