Jahodové pochúťky

l foto: M&F

Jahodové maffinyJahodové muffiny

Recept na 12 porcií

Suroviny

  • 150 g jahôd
  • 250 g celozrnnej múky
  • 2,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vajíčko
  • 100 g cukru
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 120 g smotany
  • 150 cmaru.

PLNKA

  • 80 g jahôd
  • 1 polievková lyžica smotany
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 70 g tvarohu.

Postup

  1. Nahrejte rúru na 180 °C. Jahody pokrájajte na drobné kúsky. (Ak používate jahodový kompót, nechajte ich dobre odkvapkať na site. Mrazené jahody vopred rozmrazte.) Zmiešajte ich s múkou a kypriacim práškom do pečiva. Vidličkou roztlačte na kašu. Vyšľahajte vajíčko spolu s cukrom, smotanou a cmarom a nakoniec pridajte olej. Do tejto zmesi vmiešajte postupne múkovú zmes. Dôkladne premiešajte, aby vznikla jednoliata masa.
  2. Jahody do plnky pokrájajte na kúsky. Zmiešajte ich so smotanou, cukrom a cmarom.
  3. Polovicu cesta rozdeľte na dvanásť častí, ktoré natlačíte do misiek. Pridajte plnku a prikryte druhou polovicou cesta. Pečte cca 20 minút.

1 kúsok obsahuje cca 250 kalórií, 3 g bielkovín, 25 g sacharidov, 13 g tuku.

 

Jahodová limonáda

Recept na 4 porcie

Suroviny

  • 500 g jahôd
  • 400 ml ananásovej šťavy
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 4 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 200 ml minerálnej vody
  • 4 plátky citróna na dekoráciu.

Postup

Jahody pokrájajte na kúsky a spolu s ananásovou šťavou, medom a citrónovou šťavou rozmixujte. Rozdeľte do štyroch pohárov, dolejte minerálkou a ozdobte plátkom citróna.

1 porcia obsahuje cca: 150 kalórií, 2 g bielkovín, 30 g sacharidov, 0 g tuku