Horúca téma – zemiaky

l text: JEANINE DETZ l foto: JOHN KELLY

vyziva_64.jpg

Ako si dobre pripraviť zemiaky? To záleží na tom, ako ich chceme použiť. Ak napríklad berieme do úvahy stráviteľnosť, vyhráva zemiakové pyré nad pečenými zemiakmi.

Rôzny čas trávenia rôznych jedál sa viaže na postup menom želírovanie. Znamená to, koľko vody sa absorbuje v zemiaku. Ak zemiak pečiete, deje sa tak v minimálnom množstve na rozdiel od varenia, pri ktorom absorbuje zemiak nepomerne väčšie množstvo tekutiny. To vedie k naboptnaniu škrobových zrniek a následne k ľahšiemu tráveniu. Uľahčiť trávenie si môžeme aj tým, že zemiak pred varením ešte nakrájame na menšie kúsky.

Čím rýchlejšie sa potravina dostane do tráviaceho systému, tým rýchlejšie dochádza k absorbcii sacharidov, čo vedie k následnému zvýšeniu hladiny krvného cukru. Pred tréningom aj po ňom potrebujeme dostať do organizmu rýchlo potrebné množstvo sacharidov. Cenným zdrojom sacharidov v takomto prípade môže byť zemiakové pyré.

Bez ohľadu na to, ako pripravíte zemiaky, dodáte svojmu organizmu množstvo dôležitých látok. Jeden malý zemiak v šupke má 130 kcal, 30 g sacharidov a 4 g bielkovín. Súčasne obsahuje 10 % dennej dávky vlákniny. Sladké zemiaky, ktoré sa v našich končinách však nevyskytujú, sú na tom ešte lepšie, pretože majú vysoký obsah vitamínu A a jeden zemiak dodá telu viac vlákniny, ako šálka ovsených vločiek.

Zemiaky môžu byť cennou potravinou pre ľudí pumpujúcich železo, ak sa, pravda, použijú správne pripravené a v pravý čas. Ideálne je konzumovať zemiaky bez masla, pretože sa tak zbytočne nezvyšuje ich kalorická hodnota. Na ochutenie sú vynikajúce bylinky alebo nízkotučný jogurt.

Pečené či dusené zemiaky (napríklad v tlakovom hrnci) sú dôležitou súčasťou výživy a sú vynikajúcou potravinou nielen pre ľudí budujúcich svalovú hmotu, ale aj tých, ktorí chcú spáliť nadbytočný tuk.