Čas na čaj

vyziva_61.jpg

Čaj je už stáročia súčasťou mnohých kultúr. Využíva sa neraz na medicínske účely, nespavosťou počnúc a žalúdočnou nevoľnosťou končiac. Pomenovaním čaj sa pôvodne označovali len stálozelené listy čajového kra Camellia sinensis. Dnes takto nazývame aj rôzne liečivé bylinky či plody (napríklad šípkový či harmančekový čaj).

Čaj sa už dávno nevyužíva len pre jeho liečivé účinky. Športovci ho obľubujú pre jeho schopnosť zvyšovať výkonnosť či urýchľovať regeneráciu.

Čajová expertka a autorka mnohých publikácií o čaji Diana Rosen odporúča venovať pozornosť kvalite čaju a jeho zloženiu. Platí to napríklad o tzv. ovocných čajoch, ktoré sú zväčša čiernym čajom s ovocnou arómou.

Nepite denne viac ako štyri šálky čaju!

Niektoré druhy čajov môžu u citlivých osôb vyvolať alergie. Sú to predovšetkým čaje obsahujúce peľ alebo kvety. Ak začnete používať nový druh čaju, sledujte, či vám nespôsobí problémy.

Medzi originálne čaje patria čierne a zelené čaje. Podiel antioxidantov v nich je zaujímavý pre športovcov. Pretože čaj obsahuje aj kofeín, pije sa pre jeho povzbudzujúce účinky ráno pred tréningom. Prednosťou čaju (v porovnaní s kávou) je, že povzbudzujúci účinok je síce miernejší, ale dlhodobejší.

Čierny a zelený čaj sa často miešajú s inými bylinkami, čím sa rozšíri spektrum ich účinnosti (napríklad zelený čaj s kvetmi jazmínu alebo lipy).

Ktoré čaje by nemali chýbať vo vašej kuchyni?

Maté (cezmína paraguajská) obsahuje veľké množstvo kofeínu, vitamínov a minerálov. Má silné povzbudzujúce účinky, preto sa neodporúča piť večer.

Harmančekový čaj má uvoľňujúce účinky a pôsobí proti nespavosti.

Zázvorový (ďumbierový) čaj je osvedčeným prostriedkom pri nevoľnosti, poruchách trávenia a kŕčoch.

Ginseng podporuje krvný obeh. Športovci oceňujú jeho energizujúci efekt, preto po ňom siahajú pred i po tréningu.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a napomáha pri spaľovaní tukov.

Mätový čaj pomáha pri tráviacich problémoch.

Materina dúška účinkuje pri zápaloch dýchacích ciest, uľahčuje vykašliavanie. Pomáha aj pri poruchách trávenia a pri hnačke.

Šalviový čaj dezinfikuje, preto sa s úspechom používa ako kloktadlo pri zápaloch hrdla a pri ošetrovaní drobných poranení.

 

foto: M&F