O meč Matúša Čáka

l text a foto: PAVOL GUGA

tohtoročnej sezóny predvádza na svoj vek skvelé výkony a právom si vyslúžil nomináciu na Svetový pohár, ktorý bude v septembri v Košiciach.

Aký by to bol Meč Matúša Čáka, keby siláci nenosili meč? Tohto roku bolo nosenie 150-kilového odliatku v tvare rytierskej zbrane skombinované s prevracaním 400 kg vážiacej pneumatiky. Podmienky pretekárom sťažil neštandardný štrkový povrch. Časom 32 sekúnd triumfoval opäť Iljin, ktorý tak zaznamenal víťazný hattrick z disciplín. Len o niekoľko stotín sekundy za ním zaostal Braňo Golier (32,15 s), tretí skončil nováčik medzi českými profesionálmi Jirka Svozil (38,12 s).

Ďalším testom sily bolo dvíhanie sady betónových gúľ – postupne od 130 až po 190 kg. Tentoraz sa najviac darilo Braňovi Golierovi, ktorý 130, 150 i 170-kilovú guľu dostal na stôl za 18,28 sekundy. Ako jediný si s troma métami poradil ešte Iljin, ktorému to trvalo 37,3 sekundy. Poslednú, 190-kilovú guľu nedvihol nikto…

Záver súťaže patril schodom sily: tri závažia (postupne 180, 220, 260 kg) bolo treba vyniesť nahor po štyroch schodoch. Táto disciplína bola opäť v réžii Goliera, ktorý suverénne zvíťazil časom 39,17 sekundy. Za ním, so stratou 22,75 sekundy, skončil Ilyin (61,92s), tretia priečka patrila Lukášovi Svobodovi (69,54 s).

Atraktívne športové podujatie pod záštitou predsedu TSK Pavla Sedláčka a s podporou starostu obce Zamarovce Stanislava Červeňana sledoval vyše tisíc divákov. Celkovým víťazom sa stal Konstantin Iljin, ktorý predviedol vyrovnanú výkonnosť vo všetkých testoch sily, tri disciplíny vyhral a vo zvyšných dvoch skončil druhý. Zdá sa, že ukrajinský silák sa už pevne etabloval medzi užšiu medzinárodnú špičku, čo potvrdil nielen vlani v Bratislave na jednom z kôl prestížnej SCL 2010, no i tentoraz v Trenčíne. Striebornú pozíciu na stupňoch víťazov obsadil skúsený Braňo Golier, bronz bral Jiří Žaloudek. Organizačný tím SASIM ďakuje partnerom podujatia, ktorí sa výraznou mierov pričinili o zdarný priebeh 15. ročníku renomovanej trenčianskej súťaže.

 

VÝSLEDKY

trencin20jun-2011-1.jpg

 

iljin_klada.jpg

Konstantin Iljin (náprava)

 

golier-klada.jpg

Braňo Golier (náprava)

 

haver_klada_copy.jpg

Imrich Haver (náprava)

 

zaloudek-klada.jpg

Jiří Žaloudek (náprava)

 

hryhorovskyj-tah.jpg

Ivan Hryhorovskyj (mŕtvy ťah)

 

svoboda-tah.jpg

Lukáš Svoboda (mŕtvy ťah)

 

zaloudek_-_tah.jpg

Jiří Žaloudek (mŕtvy ťah)

 

puzser-tah.jpg

Péter Puzsér (mŕtvy ťah)

 

iljin-tah.jpg

Konstantin Iljin (mŕtvy ťah)

 

haver-mec.jpg

Imrich Haver (nosenie meča)

 

hryhorovskyj_-_mec.jpg

Ivan Hryhorovskyj (nosenie meča)

 

iljin_pneu.jpg

Konstantin Iljin (prevracanie pneumatiky)

 

mrkvica-pneumatika.jpg

Peter Mrkvica (prevracanie pneumatiky)

 

zaloudek-pneumatika.jpg

Jiří Žaloudek (prevracanie pneumatiky)