Majstrovstvá sveta v silovom trojboji a v tlaku na lavičke (WUAP)

l text: RUDOLF SISKA l foto: JAN ŠURÁŇ

AWPC-Slovakia tak dostala po päťročnej aktívnej práci možnosť ukázať, že nepatrí len k najlepším reprezentačným teamom v rámci WUAP, ale že dokáže prijať i organizačnú výzvu. Dúfame, že MS 2010 v Trnave sa pričinili o propagáciu powerliftingu nielen na Slovensku, ale i za jeho hranicami. Nakoniec, naznačovali by to aj vyhlásenia pretekárov, šéfov národných zväzov i prezidenta svetovej federácie, ktorí zhodne označili uplynulý šampionát za jeden z vôbec najlepších v histórii!

Priaznivci silového trojboja a tlaku na lavičke mali možnosť sledovať preteky nielen priamo v športovej hale, ale i prostredníctvom internetovej televízie HUSTE.TV. Viac než 30 hodín záznamu, rozdeleného na jednotlivé dni, nájdete v archívoch HUSTE.TV

Na šampionáte sa zúčastnilo 283 pretekárov, zapisovatelia zaznamenali 308 štartov (niektorí účastníci využili možnosť súťažiť aj v tlaku na lavičke aj v silovom trojboji). Mená ako László Mészáros z Maďarska, Rafal Zawadski z Poľska, Didier Michelon z Francúzska, Keneth Millrany z USA, Roman Maršálek z Česka a, samozrejme, domáci pretekári Vladimír Urban, Erik Bačinský či Vladimír Flimel dokázali už v úvodnej časti šampionátu, určenej benčpresu, dvíhať divákov zo sedadiel.

Prvý súťažný deň patril zápoleniam tlakárov v mužských kategóriách dorastencov, juniorov a masters. Z pohľadu slovenskej reprezentácie priniesla napínavé chvíle najmä konfrontácia juniorov, keď sa Jozef Suplicz (do 100 kg) zachraňoval v súťaži posledným pokusom. Dobre zvládnutých 260 kg však pre neho napokon znamenalo nielen titul majstra sveta, ale zároveň i nový svetový rekord. Navyše sa v konečnom hodnotení, zohľadňujúcom pomer výkon/telesná váha, so ziskom 237,9 Reshelovho bodu stal aj absolútnym víťazom kategórii dorastencov a juniorov!

V zápoleniach masters (67 pretekárov) si prvenstvo v „absolútke“ odniesol za 297,476 bodu Američan Keneth Millrany – novým svetovým rekordom 306 kg víťaz kategórie M 45-49 do 110 kg.

Druhý deň šampionátu bola na programe súťaž v tlaku na lavičke žien a mužov kategórií submasters a open.

Medzi ženami si celkové prvenstvo za 213,07 bodu pripísala favorizovaná Piroska Horváth z Maďarska, výkonom 130 kg víťazka kategórie submaster do 67,5 kg.

V individuálnom rankingu 59 mužských účastníkov sa z prvenstva tešil jej krajan László Mészáros, ktorý získal 293,523 bodu. Jeden z najlepších raw tlakárov súčasnosti (výkon bez dresu 300 kg!) súťažil tentoraz v sťahovacom tričku a zdvihom 342,5 kg prepísal svetové rekordné tabuľky.

Kvalitné výkony predviedli aj slovenskí reprezentanti. Erik Bačinský (242,52 bodu) zvíťazil výkonom 215 kg v open kategórii do 75 kg. Majstrovský titul za nový svetový rekord 262,5 kg má na konte aj Vladimír Urban (256,2 bodu), víťaz kategórie submasters do 90 kg. Úspešný bol i Vladimír Flimel (257,04 bodu), ktorí v jednovrstvovom drese vytlačil 280 kg a pripísal si prvenstvo v open kategórii do 100 kg.

V druhej časti šampionátu, určenej silovému trojboju, sa predstavili ďalšie známe mená powerliftingu. Medzi inými aj Monika Rovná, Jaromír Kratochvíl a Martin Košnar z Česka, Sergej Oleolenko a Andrij Jaremus z Ukrajiny, Bryan Beanland z USA, Marcel Mette a Jeffrey Podszuweit z Nemecka a domáci reprezentanti Sandra Mokrá, Matúš Sobota, Alexander Markovič, Ján Habardík, Milan Gejdoš a Peter Lincmaier.

Silový trojboj mužov masters priniesol hneď na úvod prekvapenie v podobe odhlásenia sa favorizovaného Ernesta Miliana z USA. Na titul absolútneho víťaza si spomedzi 29 pretekárov brúsilo zuby viacero liftérov, víťazstvo si nakoniec do Poľska odniesol Jozef Sokolowski (M 55-59 do 100 kg) výkonom 760 kg (884,45 McCullough bodu).

V súťaži žien zvádzali do posledných pokusov vyrovnaný duel o absolútne prvenstvo Monika Rovná a Sandra Mokrá. Úspešnejšia bola napokon domáca Sandra Mokrá, trojbojovým súčtom 462,5 kg (734,913 bodu) víťazka kategórie open do 75 kg.

Medzi juniormi sa očakával súboj o celové prvenstvo medzi dvoma slovenskými reprezentantmi. Alexander Markovič, minuloročný absolútny majster sveta, sa musel napokon uspokojiť s druhým miestom, keď ho minimálnym rozdielom 0,21 bodu porazil jeho reprezentačný kolega Matúš Sobota (trojboj 852,5 kg/767,25 bodu), víťaz kategórie do 110 kg. Sobota sa výkonom 265 kg vo svojich váhových a vekových reláciách postaral aj o nový svetový rekord v tlaku na lavičke.

Posledný deň šampionátu sa predstavilo spolu 49 liftérov v kategóriách submasters a open. Prvenstvo v „absolútke“ si po vypadnutí jedného z favoritov, Martina Košnara (nedal základ v tlaku 320 kg), nenechal vziať Jeffrey Podszuweit z Nemecka. Víťaz kategórie do 75 kg sa predviedol v skvelej forme a trojbojom 808,5 kg, ohodnoteným 918,456 bodu, sa ako jediný dostal cez hranicu 900 Reshelových bodov.

O dramatické chvíle sa v samotnom závere postaral Sergej Oleolenko, ktorý sa posledným pokusom v mŕtvom ťahu pokúšal zvrátiť celkové prvenstvo na svoju stranu, impozantných 410 kg však napokon bolo nad jeho sily…

A konečná bilancia slovenskej reprezentácie?

Celkom 39 štartov v tlaku na lavičke a 27 v silovom trojboji dokázali domáci pretekári premeniť na 19 zlatých, 25 strieborných a 8 bronzových medailí. To je v konkurencii, aká sa v Trnave zišla, skvelým úspechom. Dovedna 52 cenných kovov radí slovenskú výpravu AWPC-Slovakia k najlepším na svete.

Oficiálne výsledky a fotogalériu z jednotlivých dní MS 2010 WUAP nájdete TU.

Stránok: 1 2 »

Chvíľa sústredenia v podaní Lászlóa Mészárosa.