Slovenský pohár silných mužov (I. kolo)

l text: PAVOL GUGA

Pred SC Korzo v Prievidzi sa v sobotu 5. 5. 2012 za slnečného počasia konalo prvé kolo Slovenského pohára silných mužov. Už po tretíkrát sa zišli siláci v tomto meste Trenčianskeho kraja, aby si otestovali svaly v šiestich náročných skúškach sily. Z rekordného počtu 17 pretekárov vzišiel napokon prekvapivý, no zaslúžený víťaz úvodného kola domácej ligy. Okrem stálych účastníkov priniesla súťaž i niekoľko comebackov „stratených“ borcov ako Dávid Ďatelinka či Richard Kotian a predstavili sa i nové tváre.

Po otvorení podujatia marketingovým manažérom SC Korzo Branislavom Hulíkom nasledovala úvodná disciplína – dvíhanie 115-kilovej železnej klady, ktoré preverí najmä silu pliec a tricepsov. Najviac platných pokusov (10) predviedol Marek Tóth. Na druhom mieste skončil Viktor Horeš (9). Tretiu priečku si rozdelilo kvarteto pretekárov Marek Kmoško, Mátyás Fehér, Roland Hegedüs a Richard Kotian, ktorí zvládli zhodne po 7 opakovaní. Už po úvode bolo teda jasné, že v Prievidzi to bude tuhý boj o body až do záverečného hvizdu.

Ako druhé v poradí pretekárov čakalo nosenie páru 120-kilových kufrov na vzdialenosť 20 metrov. Napriek značnej váhe a nemotornému tvaru betónových „tabliet“ ich podaktorí nosili ako tašky z hypermarketu! Najrýchlejšie sa do cieľa dostal Fridrich Berecz (12,47 s) pred Viktorom Horešom (13,08 s) a Marekom Tóthom (14,81 s).

Treťou súťažnou disciplínou bol mŕtvy ťah s autom. Náročná disciplína dala borcom určite zabrať. Zadná náprava automobilu Hyundai i30 vážila približne 260 kg a zo 17 strongmanov sa ju podarilo dvihnúť len siedmim borcom… Prvenstvo si pripísal Marek Tóth s 9 zdvihmi. Druhú priečku obsadil Richard Kotian pred Imrichom Antalom (5).

Poslednou semifinálovou disciplínou – v ktorej šlo o dôležité body pre každého, kto chcel zasiahnuť do finále – bolo prevracanie 400 kg vážiacej pneumatiky. Najlepšie sa s náročnou skúškou sily popasoval Marek Kmoško, ktorý i napriek prasknutej hrudnej kosti absolvoval celé podujatie! Čas 22,19 sekundy mu stačil na víťazstvo v disciplíne. Druhý skončil Dávid Ďatelinka, ktorý sa k súťaženiu vrátil po ročnej odmlke. Tretiu priečku obsadil Imrich Antal.

Do finále sa prebojovalo desať pretekárov, na ktorých čakali ešte dve disciplíny. Prvou bolo nosenie 100-kilovej gule na 15 metrov a vzápätí dvihnutie ďalšej, 150 kg vážiacej gule na sud. Za najkratší čas to dokázal ďalší navrátilec Roland Hegedüs, ktorý na zápolenia silákov nastúpil po trojročnej pauze. Ďalšie dve medailové priečky v predposlednom teste sily obsadili Fridrich Berecz a Imrich Antal.

Záver siláckych súperení patril ťahaniu 7-tonovému kamióna na vzdialenosti 15 metrov. Prvé miesto si v ňom pripísal Dávid Ďatelinka pred Fridrichom Bereczom a Mátyásom Fehérom. Uznanie patrí Viktorovi Horešovi, ktorý poslednú skúšku absolvoval s natrhnutým bicepsom…

Po zrátaní bodov vzišiel prekvapivý, no zaslúžený víťaz – Fridrich Berecz. Na čelo konečného poradia ho posunulo víťazstvo v nosení kufrov a vyrovnanosť výkonov počas celého podujatia. Druhé miesto obsadil Roland Hegedüs, bronzová priečka patrila Richardovi Kotianovi.

Na druhé kolo Slovenského pohára sa výprava organizačného štábu presúva na východ – do Spišskej Novej Vsi. Pre pretekárov (ale i divákov) budú pripravené opäť náročné a atraktívne disciplíny.

 

VÝSLEDKY

vysledkyizgizdc.jpg

 

berecz.jpg

Fridrich Berecz

 

hegedus_copy.jpg

Roland Hegedüs

 

kotian.jpg

kotian_x.jpg

kotian_y.jpg

kotian_z.jpg

Richard Kotian

 

hores.jpg

hores_x.jpg

hores_y.jpg

hores_z.jpg

Viktor Horeš

 

antal.jpg

antal_x.jpg

Imrich Antal

 

matlak.jpg

Szabolcs Matlák

 

droppa.jpg

Andrej Droppa

 

datelinka_copy.jpg

Dávid Ďatelinka

 

masaryk_copy.jpg

Jozef Masaryk

 

kmosko.jpg

Marek Kmoško

 

stancik.jpg

Pavol Stančík

 

gabrhel9.jpg

Organizátor súťaže Milan Gabrhel.

 

guga_piros.jpg

Rozhodcovia Pavol Guga (vľavo) a František Piros.