Victoria Cup v benči a mŕtvom ťahu (AWPC)

Dňa 23. augusta 2008 zorganizovala AWPC – Slovakia v Mestskom amfiteátri v Trnave open pohárovú súťaž v tlaku na lavičke a v mŕtvom ťahu pre bezmála 50 slovenských a českých pretekárov federácií WUAP/GPC/WPC.

Podľa vyjadrení reprezentantov jednotlivých federácií, pripravujúcich sa na majstrovstvá sveta, bola súťaž kvalitnou previerkou ich formy. Na pódiu sa popri reprezentantoch predstavilo aj množstvo pretekárov, ktorí majú svoju súťažnú kariéru iba pred sebou, ale dostali možnosť a radi ju využili. Postavili sa proti pretekárom zvučných mien a určite to bol pre nich nezabudnuteľný zážitok.

Pretekári súťažili v týchto kategóriách: ženy, dorastenci + juniori, muži-open a muži-masters. Poradie určil dosiahnutý počet Reshelových bodov.

Benčpres

V tlaku na lavičke bola najpočetnejšia spoločná kategória dorastencov a juniorov. V 16-člennom štartovom poli kraľoval Košičan Jozef Saksa, ktorý si za výkon 232,5 kg pripísal 198,555 bodu. Na druhom mieste skončil výkonom 210 kg pretekár SCP Trnava Matúš Sobota (195,93 Reshelovho bodu). Pohár za tretie miesto si za 178,160 bodu odniesol do Žarnovice Peter Kobela s výkonom 170 kg. Vyrovnanosť štartového poľa dokumentuje aj to, že ešte aj pretekár na siedmom mieste dosiahol 172,20 bodu.

Ženy nastúpili v tlaku iba dve. Prvenstvo si do Česka odviezla Pavla Kladivová, pre ktorú výkon 105 kg znamenal 179,235 bodu. Na druhom mieste – s minimálnym odstupom za víťazkou – sa umiestnila pretekárka bardejovského klubu Dominika Hojsíková (výkon 75 kg/156,9 R.b.).

Napínavé súboje predviedla aj štvorica pretekárov v kategórii masters. Z víťazstva sa napokon radoval ďalší český reprezentant Stanislav Hoza, ktorý za výkon 185 kg zapísal 223,328 bodu. Pohár za druhé miesto si odniesol do Šiah Jozef Péter (215,231 R.b.) za osobné maximum 195 kg. Tretí v poradí skončil Ján Matej z Bardejova (140 kg/189,109 R.b.).

V kategórii open bolo zastúpených najviac reprezentantov pripravujúcich sa na majstrovstvá sveta. Prvenstvo si skvelým výkonom 255 kg vybojoval Bardejovčan Marcel Matej (231,285 R.b.). Druhé miesto získal v nabitej konkurencii Bratislavčan Henrich Hekš (230 kg/204,01 R.b.), tretí skončil Milan Gejdoš (205 kg/202,335 R.b.) zo Žarnovice.

TU.

Pre prvých troch pretekárov v kategórii boli pripravené hodnotné poháre, liftéri s najvyšším bodovým ziskom v tlaku i v mŕtvom ťahu si vybojovali aj finančnú odmenu vo výške 5.000,- Sk. V tlaku na lavičke pripadlo absolútne prvenstvo Marcelovi Matejovi, v mŕtvom ťahu putovala finančná prémia do Česka zásluhou Pavly Kladivovej. Pretekári na prvých troch miestach v celkovom rankingu – tak v tlaku, ako i v mŕtvom ťahu – obdržali ceny od firmy FIT PLUS.

Podujatie spestril počas sprievodného programu medzi jednotlivými súťažnými skupinami Milan Roskopf pokusom o prekonanie svetového rekordu v silovom žonglovaní s troma železnými guľami (každá 9,08 kg). Milan dokáže ako jediný človek na zemeguli žonglovať s takýmito guľami a je držiteľom oficiálneho svetového rekordu 25,66 sekundy, ktorý utvoril 6. novembra 2005 v Mníchove. To však už neplatí. V sobotu totiž zvýšil rekordnú hodnotu na 28,19 sekundy!

AWPC – Slovakia dala zorganizovaním tohto vydareného podujatia športovej i laickej verejnosti najavo, že spolupráca viacerých federácií v jednom športe je možná a môže pomôcť rozvoju daného odvetvia.

RUDOLF SISKA