Bánovský silák

l text: PAVOL GUGA l foto: DANIEL LIBEZŇUK

V sobotu 13. augusta sa v Bánovciach nad Bebravou konalo finálové kolo Slovenského pohára silných mužov 2011, ktorého organizátorom bol úspešný slovenský strongman Braňo Golier. K siedmim Slovákom sa pridali aj traja Česi a dvaja Poliaci, ktorí dodali atraktívnemu podujatiu medzinárodný punc. Zo slovenských účastníkov tohtoročnej domácej amatérskej ligy neštartovali len Michal Kuča (zúčastnil sa iba na úvodnom kole) a zranení Martin Dulai, Imrich Antal a Jaro Daňo, ktorý tak prišiel o reálnu šancu atakovať konečnú tretiu priečku v celkovom hodnotení seriálu.

all.jpg

Disciplíny boli na Slovenský pohár veľmi náročné. Na úvod silákov čakalo dvíhanie 115 kg vážiacej klady zo zeme nad hlavu. Najlepšie si s ťažkým bremenom poradili Poliak Józef Tomaszewski, Edward Vojtěch (ČR) a Viktor Horeš (SR), ktorí predviedli zhodne po osem opakovaní. Našli sa však i takí, ktorí nezvládli ani jediný platný pokus…

Ako druhá nasledovala kombinácia farmárskej chôdze s párom 120-kilových kufrov a nosenia 300-kilovej ohrady, pričom celková vzdialenosť, ktorú bolo treba uraziť, činila 25 metrov. V cieli viackrát rozhodovali stotiny…

Tretím testom sily bolo vykladanie sady betónových gúľ (postupne 100, 130 a 150 kg) na stôl, čo zvládol za najkratší čas Fridrich Berecz.

Každý rok dáva pretekárom v Bánovciach poriadne zabrať 7-tonový ťahač, ktorý borci ťahajú po nerovnom teréne. Na aktuálnom ročníku si s týmto kolosom najlepšie poradil Jiří Janda z Česka, ktorému takéto disciplíny sedia.

Bodku za športovým popoludním dalo prevracanie pneumatík – jednej, vážiacej 400 kg(dve otočky) a druhej 600-kilovej (jedno otočenie). Zaujímavé bolo sledovať, ako si borci poradia najmä s ťažšou métou, keďže tá sa spravidla dvíha len na zápoleniach profíkov. A hoci napokon nie každý zvládol obe pneumatiky, nejeden pretekár naznačil sľubný potenciál úspešných zdolaním i 600-kilového bremena.

Po piatich disciplínach sa z celkového víťazstva mohol radovať Józef Tomaszewski, keď so sedembodovým rozdielom porazil Edwarda Vojtěcha, tretí skončil ďalší z českých pretekárov Miroslav Brabenec. Prekvapením súťaže bol Fridrich Berecz, ktorý zo Slovákov skončil tentoraz najlepšie a do hodnotenia Slovenského pohára si tak pripísal maximum desať bodov.

Bánovský silák 2011 (výsledky): 1. Józef Tomaszewski (Poľ.), 2. Edward Vojtěch, 3. Miroslav Brabenec (obaja ČR), 4. Fridrich Berecz (SR), 5. Pawel Chruscinski (Poľ.), 6. Viktor Horeš, 7. Marek Markuš (obaja SR), 8. Jiří Janda (ČR), 9. Marek Kmoško, 10. Pavol Stančík, 11. Marek Tóth, 12. Ondrej Márk (všetci SR).

Finálové kolo v Bánovciach nad Bebravou uzavrelo aktuálny ročník Slovenského pohára, známa je už i osoba celkového víťaza. Po vyrovnaných výkonoch v jednotlivých kolách sa ním stal Marek Markuš, ktorý v priebehu súťažného seriálu nazbieral dovedna 45 bodov. Druhý v celkovom poradí skončil nováčik Fridrich Berecz (42 bodov), ktorý za víťazom zaostal len o tri body. Tretie miesto náleží po napínavom finiši Viktorovi Horešovi s celkovo 35 bodmi.

Slovenský pohár 2011 (konečné poradie): 1. Marek Markuš 45 bodov, 2. Fridrich Berecz 42, 3. Viktor Horeš 35, 4. Marek Kmoško 33, 5. Jaroslav Daňo 24, 6. Martin Dulai 19, 7. Imrich Antal 18, 8. Pavol Stančík 16, 9. Ondrej Márk 6, 10. Marek Tóth 5, 11. Michal Kuča 1.

 

tomaszewski-kamion.jpg

Józef Tomaszewski (ťahanie kamióna)

 

markus-kamion.jpg

Marek Markuš (ťahanie kamióna)

 

tomaszewski-ohrada.jpg

Józef Tomaszewski (nosenie ohrady)

 

markus-kufre.jpg

Marek Markuš (farmárska chôdza)

 

kmoko-kufre.jpg

Marek Kmoško (farmárska chôdza)

 

hore-ohrada.jpg

Viktor Horeš (nosenie ohrady)

 

vojtech-kufre.jpg

Edward Vojtěch (farmárska chôdza)