Strongman Champions League Košice

l text: PAVOL GUGA l foto: BORIS BÁRDOŠ

Víťazstvom Ukrajinca Konstantina Ijina sa skončilo ôsme kolo prestížnej Strongman Champions League 2011, ktoré sa v sobotu 10. 9. konalo pre obchodným centrom Optima v Košiciach. (Pod hlavičkou SCL sa na Slovensku súťažilo aj v rokoch 2009 a 2010 v Bratislave.) Iljin tak na slovenskej pôde zaznamenal víťazný hattrick, keďže u nás tohto roku triumfoval i na ďalších dvoch siláckych podujatiach – na renomovanom trenčianskom zápolení O meč Matúša Čáka a na Pohári Slovanov v Žiline.

Slovenská asociácia silných mužov Pavla Jambora, Péter Puzséra, Imricha Havera a Braňa Goliera. A práve ostrieľaný Golier dokázal v Košiciach najlepšie zúročiť dlhoročné skúsenosti. V konkurencii širšej medzinárodnej špičky dosiahol životný výsledok v podobe druhého miesta, čo je historicky najlepšie umiestnenie slovenského pretekára na súťaži tejto úrovne!

Golier sa dokázal presadiť vo väčšine zo siedmich náročných testov sily. Najviac sa mu darilo v kombinácii prenášania 370 kg vážiaceho „jarma“ (superyoke) a priťahovaní kamióna posediačky, kde ako jediný dostal v mierne stúpajúcom teréne robustný ťahač za 58,31 sekundy až do cieľa! Zvyšok štartového poľa pritiahol nákladiak len po časti dráhy, pričom najdlhší úsek sa podaril Jiřímu Žaloudkovi, ktorému meracia páska ukázala vzdialenosť 5,2 metra (3. Stegnar: 5,11 m).

Braňo Golier patril k najlepším aj v točení tzv. Conanovho kolesa, teda horizontálneho ramena, posadeného na kolmý otáčavý čap. Pretekár drží voľný koniec ramena pred hrudníkom, v ohybe pokrčených paží, a usiluje sa prejsť čo najviac okruhov (výkon je udávaný v stupňoch) bez kontaktu bremena so zemou. Braňo, pre ktorého je „Conan“ už tradične parádnou disciplínou, nesklamal a za hlasitého povzbudzovania niekoľkotisícového košického publika odkráčal s ramenom zaťaženým váhou 320 kg 1080 stupňov. Viac dokázal iba Fín Lotta, ktorý rameno pustil na zem na známke 1130° (3. Kowal: 990°).

Golierovi, s telesnou váhou 122 kg (na 191 cm) najľahšiemu mužovi štartového poľa, sa darilo aj vo vykladaní betónových gúľ (postupne 130, 150, 170 a 190 kg) na stôl. Ako jeden z dvoch pretekárov dostal na stôl postupne všetky štyri méty, pričom na to potreboval 50,62 sekundy. Jediný, kto si ešte poradil so 190-kilovou guľou, bol Austrálčan Warrick Brant, ktorý triumfoval bezkonkurenčným časom 28,73 sekundy.

Do tretice predviedol Golier druhý najlepší výkon ešte v náročnej trojkombinácii farmárskej chôdze s párom 150-kilových kufrov, nosenia 340 kg vážiacej ohrady a autofúrika s nadvihnutou zadnou nápravou vozidla Polaris (zakaždým po dráhe 10 metrov). Slovenský pretekár preukázal nielen mimoriadnu silu úchopu, ale i obdivuhodnú aeróbnu kondíciu, keď finišoval časom 35,9 sekundy. O 3,48 sekundy rýchlejší než on bol iba maďarský strongman Ákos Nagy (3. Iljin: 39,22 s).

Na pomyslených stupňoch víťazov stál Braňo Golier aj v improvizovanom mŕtvom ťahu s automobilom Seat Ibiza. Ten bol pristavený na špeciálnej konštrukcii a pretekári nadvihovali zadnú nápravu, pričom v kufri bolo priložených ešte 70 kg a na rúčkach ďalších 20 kg. Braňo dokázal 11 opakovaní, čo bol tretí najvyšší výkon súťaže. O druhú priečku sa za 12 opakovaní delili Patrik Baboumian z Nemecka, Brant a Poliak Tomasz Kowal.

Zvíťazil Ijjin, ktorý poľahky vypumpoval 16 zdvihov, pričom mal určite ešte na viac, no strategicky šetril sily do ďalších disciplín. Mimo stupne víťazov sa tak Golier ocitol iba v dvoch disciplínach.

V ťahaní 15-tonového traktora s prívesom po horizontálnom rebríku dosiahol štvrtý najlepší čas 26,9 s (1. Stegnar: 22,37 s, 2. Lotta: 24,93 s) a nechal za sebou ďalších desať súperov.

Golierovo jediné zaváhanie tak prišlo iba úvodnom dvíhaní 130-kilovej klady nad hlavu, ktoré už tradične patrí k jeho menej dominantným disciplínam. Klasický test sily pliec a tricepsov sa pre neho skončil štyrmi platnými pokusmi a priebežným 13. miestom – pred Jiřím Žaloudkom s troma opakovaniami…

Naopak, práve tlakové disciplíny boli silnou stránkou Pétera Puzséra. Nováčik v slovenskej profilige dostal v limite 60 sekúnd kladu nad hlavu 10-krát, čo bol druhý najvyšší výkon súťaže! Rovnaký počet platných opakovaní dokázali i Brant a Iljin, ktorému rozhodcovia jeden pokus neuznali pokus kvôli nedostatočnej stabilizácii bremena nad hlavou. Víťazstvo v disciplíne si 11 opakovaniami zabezpečil Tomi Lotta, ktorý obsadil aj bronzovú priečku v celkovom poradí. Najmä Lotta a Iljin pritom s kladou narábali s obdivuhodnou ľahkosťou a nad hlavu ju dvíhali akýmsi silovým trhom – bez položenia bremena na hrudník. V ich podaní sa tak tradičný test sily zmenil skôr na previerku vytrvalosti a v prípade dlhšieho časového limitu by určite poľahky pridali ešte niekoľko opakovaní…

 

VÝSLEDKY

Stránok: 1 2 »

Braňo Golier (superyoke)