Novomestský silák

l foto: BORIS BÁRDOŠ

trio_copy_copy.jpgVíťazom 5. ročníka súťaže strongmanov Novomestský silák sa v sobotu 19. septembra v Novom Meste nad Váhom stal Jozef Masaryk z Levíc. Zaznamenal tak tretiu účasť a druhé prvenstvo v doterajších štyroch kolách Slovenského pohára silných mužov 2009. V celkovom hodnotení slovenskej siláckej ligy mu zatiaľ patrí druhé miesto – o 3 body za priebežným lídrom a účastníkom všetkých štyroch kôl Michalom Šimovičom z Bratislavy.

V dvanásťčlennom štartovom poli dominoval Masaryk fyzickou všestrannosťou. Zvíťazil v štyroch z piatich náročných testov sily a preukázal tak nielen výnimočné silové schopnosti, ale tiež slušnú dávku aerobnej kondície.

Masarykovo úspešné ťaženie sa začalo prvenstvom v úvodnej disciplíne. Tou bola kombinácia nosenia 250-kilovej ohrady a dvíhania 100-kilovej klady. Pretekár musel najprv s drevenou konštrukciou obehnúť kolík vzdialený 12,5 metra a vrátiť sa do cieľa. Potom po zvyšok 90-sekundového časového limitu dvíhal kladu, pričom o víťazstve rozhodol najvyšší počet opakovaní. Masaryk ich s prehľadom – väčšinou bez položenia klady na hrudník, teda akýmsi silovým trhom (!) – zvládol dvanásť. A mal ešte rezervu, keďže však druhý najlepší výkon činil 11 zdvihov (Peter Puzser), po zavŕšení rovného tuctu takticky prestal a šetril sily.

Zišli sa mu hneď v nasledujúcej disciplíne – statickej výdrži v upažení s dvoma 15kg závažiami, ktorá takisto preverila silu ramenného pletenca. Masaryk nezaváhal a v tzv. krucifixe (ako sa tejto disciplíne zvykne vravieť) zotrval 60,39 sekundy – teda 10,15 sekundy dlhšie než druhý v poradí Ondrej Márk.

Kombinácia nosenia 150-kilového „kalicha“ (dráha 15 m) a prevracania 350-kilovej pneumatiky (4 otočenia) znamenala pre Masaryka víťazný hattrick. Levičan, disponujúci impozantnou kulturistickou muskulatúrou, v nej dosiahol čas 30,80 sekundy a pripísal si aj tretie prvenstvo v disciplíne za sebou (2. Ladislav Zsemlye: 31,81 s). Vzápätí triumfoval i po štvrtý raz, keď automobil Suzuki Splash potiahol cez trojicu spomaľovačov za 9,52 sekundy (2. Dávid Ďatelinka: 9,66 s).

Masarykovo celkové prvenstvo tak už nemohlo ohroziť ani relatívne zaváhanie v záverečnom priťahovaní 8-tonového kamiónu, kde mu 19,49 sekundy stačilo len na siedme miesto. Časom 17,04 sekundy v ňom zvíťazil Ladislav Zsemlye, ktorému práve prvenstvo v disciplíne dopomohlo aj ku konečnému druhému miestu – pred Ivanom Hryhorovskym síce s rovnakým bodovým ziskom, no bez prvenstva v niektorom z testov sily…

VÝSLEDKY:

1. Jozef Masaryk 54 bodov, 2. Ladislav Zsemlye 43, 3. Ivan Hryhorovskyj 43, 4. Peter Puzser 38, 5. Michal Kuča 38, 6. Michal Šimovič 36, 7. Dávid Ďatelinka 29, 8. Martin Dulai 28, 9. Ondrej Márk 26, 10. Roland Hegedüs 25,5, 11. Anton Klaus 16, 12. Tomáš Piros 13,5.

 

klada.jpg 

Jozef Masaryk (dvíhanie klady)

ohrada.jpg 

Ivan Hryhorovskyj (vľavo) a Martin Dulai (nosenie ohrady)

krucifix.jpg 

Ladislav Zsemlye (krucifix)

kalich.jpg 

Ivan Hryhorovskyj (vľavo) a Peter Puzser (nosenie „kalicha“)

pneumatika.jpg 

Michal Šimovič (prevracanie pneumatiky)

kamion2_copy.jpg 

Peter Puzser (ťahanie auta cez spomaľovače)