Tlak dolu hlavou

l text: RONNIE COLEMAN

 

Nepoužívajte ho ako náhradu za rovné či šikmé tlaky hore hlavou! Malo by to za následok plochú a poklesnutú hornú časť hrudníka, zatiaľ čo neprirodzene zdôraznené spodné partie pŕs by dodali celej partii „padavý“ ráz. Obrazne povedané, akoby vaše prsné svaly chceli skĺznuť z trupu…

  • Nestavajte svoj tréning výhradne na tlakoch na zápornej lavici. Spočiatku sa vám síce javia ako nepríjemné, len čo si však na ne zvyknete, zistíte, že poloha dolu hlavou je naopak pohodlná.
  • Tlak na zápornej lavici využívajte iba na rozvoj spodnej časti pŕs. V snahe o celkové zmohutnenie hrudníka sa spoliehajte na benčpres a tlaky na šikmej lavici hore hlavou.
  • Tréning hrudníka nezačínajte tlakom na zápornej lavici. Na prvom mieste absolvujte taký kombinovaný cvik, ktorý vás prinúti načrieť hlboko do vašich silových rezerv a zaťaží väčšinu svalových vlákien cieľovej partie. Môj tip je zrejmý – benčpres alebo šikmý tlak hore hlavou! Až po tom pristupujem k cvikom pôsobiacim na špecifické oblasti svalu: k rozpažovaniam na hĺbku a oddelenie pŕs a k cvikom na zápornej lavici, ktorými pridávam extra-hmotu k dolnej časti hrudníka.
  •  

    Kedy tlak hlavou dolu robiť

    • Dajte ho na záver tréningu! Vzhľadom na obmedzené zásoby energie zaraďte na začiatok cvik určený na celkovú hmotu hrudníka, druhým atakujte vrch pŕs, tretím sa zamerajte na ich vonkajšie partie a až po tom sa venujte spodku.
    • Tlak hlavou dolu robte len každý druhý až tretí tréning. Keďže pri ňom možno použiť pomerne ťažké váhy, buduje hmotu spodnej časti pŕs rýchlo a ľahko.
    • Majte pod kontrolou symetriu svojho hrudníka. Len čo spozorujete, že kvôli dobre reagujúcim spodným partiám začína akoby „ovísať“, neváhajte a tlak dolu hlavou ešte väčšmi obmedzte. Ak bude treba, hoci aj na raz do mesiaca! (Alebo ho vynechajte úplne.)