Máte dostatočný prísun draslíka?
Opýtajte sa kulturistu na jeho stravovací plán a vypočujete si prednášku o bielkovinách, sacharidoch a tukoch. V prípade, že sa ho spýtate na elektrolyty, pravdepodobne dostanete niekoľko kusých informácií o sodíku a zadržiavaní vody. A pokiaľ ide o draslík, väčšina kulturistov jeho prísun stravou jednoducho nesleduje. Z troch najdôležitejších elektrolytov (sodík, draslík a chlór) je to však práve draslík, ktorého prísun v strave býva nedostatočný.
K závažnosti situácie prispieva fakt, že veľa ľudí prijíma viac sodíka ako je potrebné, čo má za následok, že nízky prísun draslíka sa stáva ešte výraznejším. Z fyziologického hľadiska je to práve pomer sodíka a draslíka (Na/K), ktorý zohráva významnú úlohu pri podpore prenosu nervových impulzov, svalovej kontrakcie a ukladaní glykogénových zásob. Nedostatok draslíka môže spôsobiť svalovú slabosť a únavu.
Znamená to snáď, že by sme sa mali bezhlavo vrhnúť na draslíkové suplementy?
V žiadnom prípade, mohlo by to byť nebezpečné! Keďže nízky prísun draslíka je všeobecným javom a cvičenie tiež mierne prispieva k zvýšeniu jeho úbytku, malo by aspoň vaše potréningové jedlo obsahovať primerané množstvo draslíka.
Pravidelné zaradenie potravín z uvedenej tabuľky do vašej diéty vám pomôže minimalizovať problémy spojené s nízkou úrovňou draslíka a vysokou úrovňou sodíka (sprievodné javy ako nadmerné zadržiavanie vody a vysoký krvný tlak). Potraviny s nízkym obsahom sodíka a vysokým obsahom draslíka Ovocie a ovocné šťavy: ananás, grapefruit, hruška, banán, jahoda, hrozno, marhuľa, pomaranč Obilniny: ovsené vločky, drvená pšenica Zelenina: tekvica, cuketa, brokolica, uhorka, cibuľa, zelená fazuľa Strukoviny: rôzne druhy suchých fazúľ, šošovica foto: PAULA CRANE. Model: Vince Taylor