Vajcia

l text: CARRIE CURTIS-SACCO l foto: RONI RAMOS

Vajcia ako cenný nutričný zdroj predstavujú pevnú súčasť kulturistického jedálnička. Vďaka vysokému obsahu aminokyselín sú jedinečným prírodným zdrojom bielkovín. Vaječný proteín je stráviteľný takmer na 100 %. Pre kulturistu, ktorý potrebuje prijať veľké množstvo bielkovín, predstavujú vajcia aj z finančného hľadiska menej nákladnú alternatívu takých významných bielkovinových zdrojov ako sú mäso a ryby.

Pred pár rokmi vajcia uzatvárali zoznam neodporúčaných jedál práve v dôsledku ich vysokého obsahu cholesterolu. Americká asociácia zaoberajúca sa výskumom srdcových ochorení dokonca pristúpila k určeniu únosnej týždennej dávky vaječných žĺtkov. Jej rezultát znel nie viac ako štyri žĺtky za týždeň. Toto však už istú dobu neplatí, keďže to isté medicínske združenie, na základe výskumu závažných srdcovo-cievnych ochorení, dospelo v roku 2003 k záveru, že nie je dôležité klásť špeciálny dôraz na obmedzenie počtu skonzumovaných vajec, ale na celkové zníženie denného prísunu cholesterolu. Teda, ak máte normálnu hladinu cholesterolu, konzumácia bežného množstva vajec by nemala spôsobovať žiadne problémy. Treba mať na zreteli, že cholesterol môže predstavovať istý problém v prípade, že váš stravovací plán obsahuje tak vaječné žĺtky ako aj nasýtené tuky a iné potraviny s vysokým obsahom cholesterolu, ktorým by ste sa samozrejme ako kulturista mali vyhýbať.

Ak je však vaša diéta dostatočne pestrá, bohatá na zeleninu a ovocie, celozrné produkty a chudé mäso, pravidelná konzumácia vajec nemôže predstavovať problém.

Na prípravu omelety alebo praženice obsahujúcej prevažne bielkoviny a zároveň kvôli obmedzeniu tukov, kalórií a cholesterolu, odporúčame nekonzumovať väčšinu vaječných žĺtkov.

ŽIVINY
Jedno veľké čerstvé vajce obsahuje približne 75 kcal, päť gramov tukov a šesť gramov bielkovín, kým samotný bielok iba 17 kcal, žiaden tuk ale temer štyri gramy bielkovín.
Jednako však neodporúčame úplne vylúčiť vaječný žĺtok z vášho diétneho programu, keďže obsahuje dôležité živiny, vrátane železa, lecitínu, luteínu, zeaxantínu, riboflavínu, selénu a vitamínov A, D a B12.