Arnold Classic Europe Amateur (IFBB)

l foto: MATTHIAS BUSSE

Dve zlaté a jednu striebornú medailu získala pätica slovenských reprezentantov v zápoleniach amatérskej sekcie IFBB na premiérovom ročníku Arnold Classic Europe. Bilancia cenných kovov českej výpravy (7 účastníkov) na európskej verzii prestížnej americkej súťaže činí jedno striebro a jeden bronz. V španielskom Madride sa v dňoch 7. až 9. 10. 2011 predstavilo vyše 400 amatérskych pretekárov IFBB zo 42 krajín štyroch kontinentov.

Slovenský kulturista Marian Čambal vo výbornej forme zvíťazil v kategórii kulturistov do 90 kg. „Súťaž mala pomerne rýchly priebeh. Rozhodcovia hodnotili systémom, uplatňovaným skôr v USA. ´Neplytvali´ teda zbytočne vyvolaniami, ale stačilo im zopár dobre zvolených porovnaní, aby mali vo veciach viac-menej jasno. Keď som sa teda vo finále dostal do prvého vyvolania, vedel som už, že bojujem o popredné umiestnenia,“ priblížil pre M&F ONLINE madridské zápolenie Čambal. „S dosiahnutou formou som spokojný. Do limitu váhovej kategórie som sa dostal bez problémov, pri prezentácii som vážil necelých 88 kg. Arnold Classic tak pre mňa znamená veľmi úspešný štart do jesennej sezóny, ktorej vrcholom by mali byť novembrové MS v indickom Mumbai. Tam by som však rád nastúpil vo váhe do 85 kg. Dovtedy by som ešte chcel popracovať najmä na zadných postojoch a zlepšiť separáciu dolnej časti chrbta, hamstringov a sedacích svalov,“ dodal Čambal, ktorý sa tak na MS predstaví v rovnakej kategórii ako vlani pri svojom triumfe na kontinentálnom šampionáte v Maastrichte.

nedávnej nominačnej súťaži na MS 2011 zdvihla na jej adresu vlna nemiestnej kritiky a namiesto pozvánky do reprezentačného A-tímu sa jej ušlo iba miesto v ´béčku´… To sme napokon odmietli. Od jarnej sezóny, kedy zvíťazila na M-SR v kategórii do 163 cm, urobila Marína na sebe kus práce. Po kratšej objemovke absolvovala veľmi intenzívnu predsúťažnú prípravu s trojfázovými tréningami.

Nepotvrdili sa ani pripomienky, že má prisilné stehná – aspoň v Madride jej nikto z kompetentných nič také nevyčítal… Keďže sme pôvodne formu časovali na svetový šampionát, mala síce ešte drobné rezervy v pripravenosti, tie by sme však do MS odstránili. Myslím si teda, že by i o niekoľko dní v Novom Sade bojovala o popredné umiestnenie. Škoda… Za tejto situácie sa Marína predstaví na súťažiach až na budúci rok a podľa mňa bude pódiám kraľovať,“ mieni Korpáš, ktorý zhrňuje i účinkovanie ďalšej svojej zverenkyne Nikoly Weiterovej. „Po absolútnom prvenstve z ME 2011 potvrdila, že je v bikini fitness absolútnou špičkou. O jej triumfe som nepochyboval od nástupu na pódium. Nikole sa medzi súperkami ušlo miesto priamo uprostred pódia, takže bola stále na očiach a mohla dobre zúročiť svoju profesionálnu prezentáciu. Som presvedčený, že na tento úspech nadviaže i na nadchádzajúcich MS v srbskom Novom Sade.“

V rovnakej kategórii ako Weiterová štartovala i česká pretekárka Jana Paulátová, ktorá v 27-člennom štartovom poli nepostúpila z eliminácie do semifinálovej pätnástky.

V kulturistike žien získala druhé miesto – za Ruskou Elenou Športun a pred Nemkou Ninou Leobardt – Češka Kateřina Kyptová. Jej krajanka Věra Mikulcová (ČR) skončila tesne pred bránami šesťčlenného finále – na 7. mieste.

VÝSLEDKY

Zápolenia niektorých našincov na Arnold Classic Europe 2011 približujú i tieto videa z produkcie TEAM ANDRO.

Finále – bikini fitness do 163 cm

Bikini fitness (o absolútne prvenstvo)

Finále do 90 kg

Finále do 100 kg

Kulturistika muži (o absolútne prvenstvo)

Kulturistika – ženy (zostavy finalistiek)

 

Portál TEAM ANDRO ponúka i ďalšie videá a fotografie z Arnold Classic 2011. Množstvo fotografií i videozáznamov má v ponuke aj náš partnerský server EastLabs.biz, ako i web musculardevelopment.pl.