Victoria Cup v mŕtvom ťahu (AWPC)

l foto: BORIS BÁRDOŠ

AWPC-Slovakia sa i tohto roku konala ako súčasť sprievodných akcií hudobného festivalu Sessler FestDobréBohunice. O poradí v piatich súťažných kategóriách rozhodoval počet Reshelových bodov, zohľadňujúcich pomer výkon/telesná váha pretekára, v zápolení masters sa navyše prihliadalo i na vek toho-ktorého účastníka (McCulloughove body).

Na súťaži sa zúčastnilo sa 41 pretekárov zo šiestich krajín. Okrem domácich liftérov sa tak mohlo početné publikum prizerať aj výkonom borcov z Česka, Rakúska, Maďarska, Poľska a Ukrajiny. A v podaní Ukrajinca Andrija Jaremusa sa dočkalo i najvyššieho platného pokusu súťaže, keď 109 kg vážiaci borec potiahol 325 kg. To mu stačilo nielen na víťazstvo v kategórii open nad 100 kg, ale – so ziskom 288,27 Reshelovho bodu – i na eventuálne absolútne prvenstvo, ktoré však usporiadateľ tohto roku neudeľoval.

pavuk.jpgVo svojich váhových reláciách našiel 35-ročný Ukrajinec zdatného súpera v o desať rokov mladšom Marekovi Pavúkovi (285 bodov) z oddielu CVČ Giraltovce. Donedávna ešte úspešný junior predviedol trojicu platných pokusov, keď postupne zvládol 280, 300 i 312,5 kg a získal striebro. Pavúk pritom vážil len 800 gramov nad dolný limit kategórie a i vzhľadom na jeho relatívne nízky vek tak ide vskutku o impozantný výkon.

Pôsobivú výkonnosť demonštroval i jeho oddielový kolega, len 19-ročný, 101,4 kg vážiaci Erik Jaškanič. A to i napriek tomu, že kvôli privysokému základu (320 kg) zostal napokon bez zápisu vo výsledkovej listine. Najmä v záverečnom pokuse sa však talentovaný mladík s činkou pasoval vskutku statočne a dostal ju až do vzpriameného postoja. Kvôli technickým nedostatkom však i tento zdvih zostal napokon neplatný. Byť tak na činke o 10 kg menej, kto vie? O víťazovi zápolenia dorastencov by bolo zrejme rozhodnuté… Takto si ale trofej odniesol 76 kg vážiaci Igor Hano (265,68 bodu) z PCU Komárno, ktorý zvládol 240 kg.

jaskanic.jpgPrvenstvo v ďalších súťažných kategóriách slávili Poľka Magdalena Splawinska (ženy/130 kg/200,33 bodu), Martin Heindl (masters/210 kg/312,77 McCulloughovho bodu) z Rakúska a Slováci Mikuláš Jánoš (juniori/280 kg/253,12 bodu) a Peter Lincmaier (open do 100 kg/280 kg/276,64 bodu).

VÝSLEDKY

victoria_2012-1.jpg

victoria_2012-2.jpg

 

 

hano.jpg

Igor Hano

 

janos.jpg

Mikuláš Jánoš

 

heindl.jpg

Martin Heindl

 

splawinska.jpg

Magdalena Splawinska

 

lincmaier.jpg

Peter Lincmaier

 

oszi.jpg

František Öszi

 

fekete_copy.jpg

Klement Fekete

 

dome.jpg

Ondrej Döme