Špargľa so zeleninovým „tatarákom“

l foto: M&F

4 porcie

spargla_so_zeleninovym_tatarakom.jpgSUROVINY

  • 400 g bielej a 400 g zelenej špargle
  • soľ
  • cukor
  • maslo

ZELENINOVÝ „TATARÁK“

  • 200 g zeleniny (mrkvy, zeleru, petržlenu, cukiny)
  • 200 g smotany na šľahaniE
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 6 lístkov bazalky
  • tabasco
  • šťava z 1 citróna
  • soľ
  • mleté korenie

POSTUP

Špargľu umyte, konce odrežte a očistite ju. Zvarte 1,5 l vody, pridajte do nej soľ, cukor, maslo a špargľu a varte cca 8 minút. Špargľu vyberte a nechajte vychladnúť. Každý kus špargle skráťte na 12 cm a odrezané časti pokrájajte na drobné kúsky. Všetku zeleninu ošúpte, umyte a pokrájajte na malé kocky. Aj bazalkové lístky umyte a pokrájajte na pásiky. Zmiešajte obe smotany a vyšľahajte ich. Pridajte citrónovú šťavu, tabasco, soľ a korenie a zmes dobre premiešajte. Pridajte polovicu pokrájanej zeleniny, špargle a bazalku a opäť premiešajte. Špargľu a zeleninový „tatarák“ naaranžujte na taniere a posypte druhou polovicou zeleniny.

1 porcia obsahuje: 228 kcal, 19 g tuku, 6 g bielkovín, 7 g sacharidov

*Pozn.: Špargľa česky = chřest