Zázračné ovocie

Zázračné ovocie

Súčasťou vianočného stola bývajú košíky plné ovocia. Po prečítaní nasledujúcich riadkov veríme, že nebudú slúžiť iba ako ozdoba. Siahnite v zimných mesiacoch po ovocí! Vylieči vás – okrem iného – z nostalgie za letom.

BANÁNY sú vynikajúcou potravinou najmä pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, rýchlosť a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia a draslíka. Vďaka obsahu tryptofanu je účinným antidepresívom. Jeden až dva banány vám zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Ich výhodou je, že ich môžete konzumovať ľubovoľné množstvo.

GRAPEFRUITY sú zásobárňou vitamínu C. Okrem toho obsahujú betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A. Ten pomáha zachovať si mladosť a chráni pred infekciami. Jeden ružový grapefruit pokryje dennú dávku vitamínu C.

JABLKÁ majú vysoký obsah vody a nízky sacharidov. Sú bohaté na vitamíny, stopové prvky, draslík a vlákninu. Pomáhajú očisťovať organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Odvar z jablčných kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Jablká sú osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi a pomáhajú pri hnačke i zácpe. Keď dodáme, že majú aj vynikajúce omladzovacie účinky, iste vás nebudeme musieť presviedčať, aby ste zjedli dve jablká denne.

ORECHY, najmä vlašské, sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi, selénu a kyseliny folovej. Pozitívne vplývajú na mozog.

POMARANČE obsahujú vitamín C, selén, draslík a magnézium. Posilňujú obranyschopnosť a prečisťujú organizmus. Majú protirakovinové účinky a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

SLIVKY obsahujú vápnik, železo a fosfor, čím blahodarne pôsobia na kosti a pri trávení. Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom.

HROZNO je jedným z najzdravších druhov ovocia. Obsahuje kyselinu listovú a minerálne látky, z nich najväčšie zastúpenie má draslík, ktorý sa podieľa na riadení srdcového rytmu. Vitamíny C, E a B pomáhajú pri regenerácii pokožky. Hrozno zmierňuje stavy pri žlčníkových a obličkových kameňoch. Hroznová šťava obsahuje množstvo antioxidantov, používa sa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pre svoju výživovú hodnotu je hrozno energetickou bombou.

foto: M&F