Dusené kuracie prsia s paradajkami

l text: JIM SHIEBLER  l foto M&F

Dusené kuracie prsia s paradajkami

Začnite najprv s chutnou prílohou – kandizovanými paradajkami – na prípravu ktorej potrebujete sušené paradajky. Tie si totiž zachovajú svoju prirodzenú sladkosť. Nie všade kúpite sušené paradajky v obchode s potravinami. Môžete si ich však urobiť aj sami doma v peci alebo rúre. Pri príprave tohoto jedla použijeme aj trošku medu, aby paradajky získali karamelovú príchuť. Takže, hlavnou zložkou prílohy sú paradajky, ktoré v mojom recepte používam na dvoch miestach. Ak však máte možnosť výberu, pri príprave omáčky siahnite po žltých paradajkách, ktoré sú mimoriadne sladké.

 

Recept na 4 porcie

Suroviny

  • 200 g kuracích pŕs bez kože
  • 4 veľké červené paradajky
  • 3 čajové lyžičky medu
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
  • ½ čajovej lyžičky olivového oleja
  • 2 veľké žlté paradajky
  • 1 čajová lyžička chilli omáčky
  • 2 červené papriky
  • 0,5 kg zemiakov
  • čierne mleté korenie

Príprava

Kandizované paradajky Ak nemáte sušené paradajky, čerstvé červené paradajky obarte horúcou vodou, potom prudko ochlaďte ľadovou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na štvrťky, dajte do panvice a polejte medom. Vložte do rúry a pri teplote 200 stupňov Celzia kandizujte 1 hodinu. Hotové paradajky poduste chvíľu s cibuľkou a čiernym korením. Nechajte vychladnúť.

Zemiaky Na papriku pokrájanú na menšie kúsky nakvapkajte olivový olej. Papriky vložte do rúry vyhriatej na 220° C na cca 30 minút, aby ste ju ľahko zbavili šupky. Súčasne s tým varte zemiaky. Uvarené zemiaky roztlačte. Do zemiakového pyré pridajte ošúpanú papriku. Pyré udržujte teplé.

Omáčka Do panvice dajte olivový olej a pokrájanú cibuľku. Cibuľku chvíľu opražte. Dávajte si pozor, aby sa olej ani cibuľka nepripálili! Pridajte žlté paradajky a chilli omáčku. Duste pomaly cca 15 minút. Zmes zmixujte a udržiavajte teplú.

Kuracie prsia

Mäso dochuťte čiernym korením a nasucho opečte na panvici do zlata. Potom vložte do rúry a pečte pri teplote 200° C. Mäso z hydiny je upečené vtedy, keď po zarezaní do jeho stredu vyteká z neho priezračná šťava.

Servírovanie Na zemiakové pyré uložte kuracie prsia a kandizované paradajky. Prelejte omáčkou. Takto pripravené jedlo je bohaté na bielkoviny (kuracie mäso) a sacharidy (zemiaky a zelenina) pri nízkom obsahu tukov (kuracie prsia sú zbavené kože a tuku a na prípravu ste použili minimum olivového oleja).