Phil Heath – tréningový seminár + zákulisie na M-SR (05/2011)

l foto a video: MAREK KALNICKÝ

majstrovstvách Slovenska v kulturistike mužov SAKFST, sa v športovom centre Body Energy Club v Bratislave-Petržalke konal tréningový seminár Phila Heatha.

Phil absolvoval pred zhruba tridsiatkou divákov tréning bicepsov a tricepsov. Zaviedol účastníkov do tajov svojho tréningu a snažil sa poodhaliť detaily, ktoré – ako sám hovorí – často rozhodujú o úspechu, respektíve nezdare v kulturistike. Americký kulturista potvrdil a aj predviedol, že naozaj trénuje systémom FST-7. (O tréningovom systéme amerického trénera Hanyho Ramboda sa podrobnejšie písalo v M&F 4/2010).

Phil počas tréningu zdôraznil najmä správnu techniku vykonávania cvikov v plnom rozsahu pohybu. Pokiaľ s danou váhou nedokážete urobiť 10–12 korektných opakovaní, váhu treba znížiť. Takisto vyzdvihol potrebu predtréningového doplnenia živín – sám si pred tréningom dal namiešať proteínový izolát jeho obľúbenej vanilkovej príchuti. Phil ukázal i svojský humor, keď pri vysvetľovaní správnej techniky francúzskych tlakov vyzval vedľa cvičiaceho subtílneho mladíka (185 cm / 70 kg), aby aj on k téme niečo dodal a následne ho pochválil ako „maká“…

Pripájame i videoklip zachytávajúci Phila pred jeho vystúpením v zákulisí športovej haly a pred fotoobjektívom Igora Kopčeka (EastLabs).