Cedron Cup (SAKFST)

l text: VLADIMÍR KERTÉSZ

spolocne_foto.jpgHurá prázdniny! To bolo počuť nielen v piatok 29. 6. v každej školskej triede, ale aj v sobotu na salaši Cabaj, kde v ten deň konali rôzne kultúrno-športové akcie, napríklad varenie halušiek, párancov, súťaž Veľkou lyžicou v jedení halušiek, syrových nití, pití žinčice a piva na čas. Nechýbali ani oštiepky, ovčí syr, korbáčiky, žinčica, medovina, klobásy a guľáš. V rámci bohatého kultúrneho programu vystúpili detské folklórne súbory Cedronček, Zbojník, Matičiarik a detská dychovka z Močenku. Postupne sa predstavili spevácke zoskupenia Úsmev, Nádej, Močenčanka a hostia z Bulharska.

Najmä deti si prišli na svoje v rôznych súťažiach a atrakciách na trampolíne, šmykľavke, skákaní vo vreci či kreslení na telo. Nechýbal ani živý kútik s ovečkami, jánske ohne, opekanie barana, slaniny i špekáčikov.

PWL Club Svätoplukovo – s finančnou podporou NSK, SAKFST a OÚ Svätoplukovo – zorganizoval na salaši Cabaj v poradí už 8. ročník medzinárodnej súťaže v mŕtvom ťahu Cedron Cup o pohár starostu obce Svätoplukovo. Napriek úmornému teplu sa tohto roku prezentovalo rekordných 57 pretekárov nielen zo Slovenska, ale i z Rakúska a Česka.

trio_absolutka.jpgVo vekovej kategórii dorastencov prvé tri priečky patrili silákom z Častej. Dorasteneckým rekordom 247,5 kg zvíťazil Jakub Zmeko pred Erikom Setnickým (2.) a Samuelom Lederleitnerom (3.), ktorí vytiahli do vzpriameného postoja zhodne po 207,5 kg. Pretekár PWL Svätoplukovo, rodený Cabajčan, Lukáš Talarczyk obsadil výkonom 185 kg dvanástu priečku.

V juniorskej kategórii vytvoril výkonom 310 kg juniorský rekord podujatia Dominik Olexa zo Žiliny pred svojim oddielovým kolegom Lubošom Vajdiarom (265 kg) a pretekárom zo Zlína Tomášom Pavlišom (260 kg). Ľudovít Lidaj (PWL Club Svätoplukovo) dvihol činku s hmotnosťou 185 kg a obsadil 11. miesto.

Ozdobou podujatia boli súperenia predstaviteliek nežného pohlavia. V kategórii žien si zlatú medailu odniesla pretekárka z Rakúska Friederike Pfaffer za výkon 160 kg. Druhá v poradí Simona Vráblová z Častej (vlaňajšia víťazka) zvládla 145 kg. Tretia skončila ďalšia Rakúšanka Elizabeth Keiml s výkonom 147,5 kg.

kertesz_mrstakova.jpgMimochodom, i o najťažšiu váhu zápolenia žien a zároveň ženský rekord podujatia sa postarala Rakúšanka: Alexandra Tichy zvládla impozantných 180 kg, po prerátaní Wiksovým koeficientom – zohľadňujúcim telesnú váhu – jej to však stačilo iba na 4. miestom. Zaujímavosťou v súvislosti s Alexandrou je i to, že v súťaži masters štartoval aj jej otec.

Zástupkyňa usporiadateľského oddielu Anna Mršťáková potiahla 105 kg a skončila ôsma.

Najviac divákov už tradične vzhliadlo súboj o pekné poháre a medaily v mužskej kategórii. Vlaňajšie prvenstvo obhájil pretekár PWL Svätoplukovo Pavol Slíž (telesná váha 80,6 kg), ktorému na víťazstvo stačil jediný platný pokus s 280 kg. Druhý skončil Rakúšan Andreas Fiasl, ktorý pri telesnej hmotnosti 63,2 kg dvihol 230 kg. Tretí v poradí Michal Majerech (váha tela 79,1 kg) zo Zlatníkov potiahol 265 kg.

Dôkazom toho, že tento šport sa dá robiť prakticky do akéhokoľvek veku, boli výkony veteránov nad 40 rokov. Ich víťazom sa stal 64-ročný a 60,2 kg vážiaci Milan Gombár, ktorý zvládol 210 kg. Jeho váhovo ťažší súperi Petr Zámečník (79,6 kg) zo Zlína a Martin Turek (84,8 kg) z Bohumína potiahli zhodne po 230 kg. V súperení masters nastúpil i predseda oblasti Morava ČSST Stanislav Krček a výkonom 230 kg obsadil 2. miesto v subkategórii nad 60 rokov.

ilustracne_foto.jpgAbsolútnym víťazom podujatia v hodnotení na Wilksove body sa stal Pavol Slíž (190,26 bodu) z PWL Club Svätoplukovo. Druhé miesto obsadil Andreas Fiasl z Rakúska (187,312 bodu), tretie junior Dominik Olexa (184,326 bodu) z klubu Uniza Žilina. Olexa za mŕtvy ťah s 310 kg získal aj pohár starostu obce Svätoplukovo pre pretekára s nominálne najvyšším výkonom na kilogramy. Ďalšie priečky v hodnotení podľa počtu dvihnutých kilogramov obsadili Jan Schmidt (300 kg) zo Zlína a Pavol Slíž (280 kg) zo Svätoplukova.

Súčasťou programu bolo i zasadanie ŠTK kulturistiky, fitness a silového trojboja, ako i stretnutie výkonného výboru SAKFST za účasti jej prezidenta Milana Čížeka, čestného prezidenta Michala Čaplu ako i všetkých členov komisií, ktorým sa na salaši v Cabaji veľmi páčilo. Okúzlení prostredím, atraktívnym programom i ponukou špecialít salaša boli aj účastníci z Rakúska, Česka, ako i všetci slovenskí pretekári. Dovidenia o rok!

 

VÝSLEDKY

dorastcedron.jpg

Dorast

 

junioricedron.jpg 

Juniori

 

zenycedron.jpg 

Ženy

 

muzicedron.jpg 

Muži

 

masterscedron.jpg 

Masters

 

absolutne_poradie.jpg 

Absolútne poradie (na Wilksove body)

 

podla_max_vykonu.jpg 

Poradie podľa maximálneho výkonu

 

 

trio_dorast.jpg 

Medailové trio u dorastu: 3. Lederleitner, 1. Zmeko, 2. Setnický.

 

trio_juniori.jpg 

Medailisti u juniorov: 3. Pavliš, 1. Olexa, 2. Vajdiar.

 

sliz_copy.jpg 

Absolútny víťaz Pavol Slíž.

 

olexa.jpg 

Dominik Olexa potiahol najvyššiu váhu 8. ročníka Cedron Cupu.

 

gombar_copy.jpg 

Milan Gombár

 

lidaj.jpg 

Ľudovít Lidaj

 

mrstakova.jpg 

Anna Mršťáková

 

sedivy.jpg 

Pavol Šedivý

 

leopold_tichy.jpg 

Leopold Tichy

 

alexandra_tichy.jpg 

Alexandra Tichy z Rakúska vytvorila ženský rekord podujatia 180 kg.

 

vrablova_copy.jpg 

Simona Vráblová