Vianočné mandľové sucháre

l foto: M&F

vianon_suchr.jpgTieto mandľové sucháre si napriek svojmu jednoduchému vzhľadu určite obľúbite. Sú totiž príjemnou zmenou popri všetkých tých krémových koláčoch, ktoré niekedy nájdete na vianočnom stole. Uložené v dóze na suchom mieste vydržia veľmi dlho. Vlastne… nevydržia, pretože ich budete chcieť stále chrumkať. Ráno ku káve, večer pri sledovaní televízie a zopár si ich vezmete so sebou aj vtedy, keď sa vyberiete na vychádzku sviatočne vyzdobeným mestom, či na korčule so svojimi deťmi alebo priateľmi. Veď čo ak dostanete chuť na niečo sladké a príjemne chrumkavé?

 

Suroviny

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 5 bielkov
  • 100 g nelúpaných mandlí

 

Postup

Múku a cukor preosejte cez sito. Bielky vyšľahajte na tuhú penu, do ktorej postupne vmiešate múku spolu s cukrom. Nakoniec do cesta zľahka primiešajte celé mandle.

Cesto nalejte do vymastenej formy „srnčí chrbát“ a vložte do vopred vyhriatej rúry. Pečte 20–30 minút pri 170 ºC. Koláč je upečený vtedy, ak na špáradle, ktoré doň zapichnete, nezostane nalepené cesto. Koláč nechajte vo forme a spolu s ňou ho zabaľte do alobalu. Takto ho nechajte vychladnúť a odstáť do druhého dňa. Po vyklopení z formy bude koláč tuhý. Dobre si nabrúste nôž a pokrájajte ho na čo najtenšie plátky. Plátky rozložte na plech (použite papier na pečenie) a pomaly ich sušte v mierne vyhriatej rúre. Ak máte plynovú rúru, nechajte na nej otvorené dvierka.

A ešte jedna rada: pri sušení ich stále kontrolujte, pretože vzhľadom k ich hrúbke sa veľmi ľahko spália. Správne usušené mandľové sucháre majú svetlú až zlatistú farbu.