Alergia na mlieko

milk.jpgU malého percenta detí dochádza k reakcii imunitného systému na niektorú zo zložiek kravského mlieka, ktorú si telo omylom zaradí medzi škodliviny. Začne teda okamžite aktivovať obranné mechanizmy a z mlieka sa stáva alergén spôsobujúci dieťaťu vážne zdravotné problémy.

Alergia na kravské mlieko býva jednou z prvých alergických reakcií, ktorá sa u dieťaťa môže prejaviť. Platí, že čím dlhšie svoje dieťa kojíte, tým lepšie ho pred alergiou na kravské mlieko ochránite. A platí aj naopak, že čím neskôr sa detské zažívanie začne potýkať s trávením živočíšnych bielkovín, obsiahnutých v kravskom mlieku, tým je pravdepodobnosť vzniku potravinovej alergie menšia. Niektorou z foriem potravinovej alergie len u nás trpí 3–5 % populácie.

Materské mlieko je nepochybne tým najlepším zdrojom výživy pre každého novorodenca aj batoľa. Pri prechode na umelú výživu však netreba zúfať. Pokiaľ máte v rodinnej anamnéze zvýšený výskyt alergií, je vhodné podávať tzv. hypoalergénne mlieka. Zdravou alternatívou sú tiež sójové nápoje. Tie by sa mali do jedálnička zaraďovať až po prvom polroku života, spočiatku v nízkych dávkach.

V prípade alergie na kravskú bielkovinu je možné, že jej prejavy zmiznú po niekoľkých rokoch života dieťaťa – organizmus sa adaptuje. Je však bohužiaľ stále častejšie, že túto alergiu časom len nahradí iná forma alergie, často práve atopický ekzém alebo v horšom prípade astma.

foto: M&F