Po Olympii

banner_blog_major.jpg

 

27.10.2009

blog1.jpgNazdar, športovci! Hovorí sa, že všetko sa neustále mení, konštantná je iba zmena. Áno, ani Olympie už nie sú, ako bývali. Po sedemnástich absolvovaných ročníkoch súťaže Mr. Olympia na vlastné oči (a cez hľadáčiky fotoaparátov) som k tomuto poznatku prišiel i ja. Nemusí to znamenať, že sú horšie či menej zaujímavé ako v časoch Arnolda, Haneyho, Yatesa či Colemana. Sú prosto iné… Povedal by som, že akosi menej povznášajúce.

Keďže ku skepticizmu človeka môžu prispieť aj pribúdajúce roky, konzultoval som túto tému aj s mladšími fanúšikmi, ktorí však už tiež čosi z kulturistickej histórie zažili, alebo ju aspoň naštudovali. Oni ten pocit charakterizovali ako postupný úbytok inšpirácie. Tých menej zasvätených odradzoval od myšlienky nasledovania potenciálnych vzorov väčšinou už samotný extrémny zjav aktérov najprestížnejšieho profesionálneho defilé. (Samozrejme, i ďalších súťaží.) No a tých, čo majú viac informácií, varuje zasa to všetko, čo za tým je… (Zasvätení presne vedia, čo mám na mysli, pre ostatných sa k tomu vrátime inokedy.)

blog2.jpgRád by som ešte pripomenul, že počas vychádzania nášho časopisu (zakrátko vstupujeme už do 20. ročníka) sme vložili nemálo záujmu, energie i financií aj do mapovania vývoja na vrcholných podujatiach. Konkrétne na rôznych Olympiách už postupne pracovalo i vy še poltucta mojich spolupracovníkov, plus stále rozvíjame licenčnú spoluprácu s našimi partnermi z M&F a FLEX USA, ktorí pôsobia na týchto akciách s celými tímami. Na tom sa u nás nešetrí, pretože je to všetko v záujme čo najlepšej informovanosti našich čitateľov. Čo z toho sami pre svoju orientáciu vyvodia, to už je, samozrejme, na nich.

V každom prípade ma mrzí druh uvažovania, ktorý som toť zaznamenal za „hláškou“ kondičáka v jednom fitku: „Má zmysel vôbec cvičiť? Videl si Olympiu? Samá chémia!“

Zvláštny svet… Zaznamenali ste už, povedzme, rekreačného cyklistu, ktorý by prestal jazdiť pre svoje potešenie preto, že na rôznych „tour“ profíkov sa bezuzdne dopuje?

Zacvičte si pre radosť, priatelia, a nikdy to nevzdávajte!

podpis_copy.jpg